x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mai ceva decat masinile lui 007

Mai ceva decat masinile lui 007

14 Aug 2004   •   00:00

Smartruck III are propriul sistem anti-racheta, un mini-avion teleghidat si o mitraliera de mare calibru care ii detecteaza pe cei care trag asupra vehiculului. Poate coordona activitatea unui aeroport militar, "vede" miscarea in spatele zidurilor si detecteaza armele biologice. Nu are pret.

CRISTIAN IONITA

Vehiculul are atat de multe chestii high-tech, incat face de rusine orice masina de-a lui James Bond. Dar sa le luam pe rand. In timpul unei operatiuni militare, sistemele sale sunt capabile sa detecteze miscarea unei persoane aflate in apropiere sau chiar un atac chimic ori biologic. In caz ca se trage asupra sa cu un lansator de grenade sau o racheta anti-tanc, vehiculul inteligent va lansa o racheta anti-racheta.

ATACUL. Sub plafon sta ascunsa o mitraliera de calibru 50, controlata prin telecomanda si dotata cu sistem de localizare a celor care trag asupra vehiculului. Asta inseamna ca tinta se fixeaza singura pe victima, iar tragatorul nu trebuie decat sa apese pe butonul care declanseaza infernul. Ca "aperitiv", Smartruck le poate servi inamicilor o portie de gaze lacrimogene sau o perdea de fum.

PROTECTIA. In caz ca cineva reuseste totusi sa o nimereasca, armura sa e capabila sa reziste unor proiectile de 7,62 x 51 mm. Podeaua e, si ea, blindata si poate proteja pasagerii in nefericita situatie cand ar trece pe deasupra unei mine. Creatorii sai au mers si mai departe in materie de siguranta. In caz ca blindajul e strapuns, sistemul de stingere automata a incendiului detecteaza si suprima orice flacara in cateva milisecunde, reducand efectul asupra echipajului sau echipamentelor. Pe deasupra, are un sistem complex care diagnosticheaza instantaneu eventualele avarii.

SUPRAVEGHEREA. Sistemul de supraveghere are doua camere video. Prima functioneaza ca un periscop dotat cu vedere nocturna si vedere pe timp de zi. Cea de-a doua este o camera de inalta rezolutie care se poate ridica pana la 2,4 metri deasupra masinii si vede absolut tot, atat imprejur, cat si deasupra, transmitand 100 de milioane de pixeli pe secunda. In plus are un microfon directional de mare putere, care poate inregistra convorbirile inamicilor aflati la mare distanta.

Deasupra masinii poate fi montat un avion de mici dimensiuni cu decolare verticala ce poate fi controlat prin telecomanda. Avionul poate transporta camere video mobile sau senzori care detecteaza contaminarea chimica, biologica sau nucleara.

COMUNICATII

Pasagerii au in fata scaunului un display de 20 de inch pentru controlul diferitelor sisteme ale masinii si un display cu cristale lichide de 7 inch pentru a vedea o parte din imaginile transmise de camerele de supraveghere. Apoi exista o conexiune de mare viteza la Internet direct prin satelit. Fiecare ocupant al vehiculului are un tablet PC (computer de buzunar) care se poate conecta de la distanta la sistemele de bord ale masinii de razboi.

PERSONAL

Soferul are un monitor cu cristale lichide pentru vederea pe timp de noapte. Chiar si oglinda este dotata cu cristale lichide si afiseaza imagini transmise de camera ce supravegheaza zona din spatele masinii. Tragatorul este insarcinat cu operarea intregului arsenal descris mai sus. Operatorii de comunicatii si supraveghere monitorizeaza traficul radio, video si transmisiile de date din zona, controleaza mini-avionul si activeaza sistemele de aparare.
×
Subiecte în articol: IT