x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Măriri de salariu de 30% după valul de sinucideri de la fabricile IT

Măriri de salariu de 30% după valul de sinucideri de la fabricile IT

02 Iun 2010   •   00:00

Muncitorii fabricilor din sudul Chinei ale companiei taiwaneze Foxconn au primit o majorare de 30% a salariilor, după ce un val de sinucideri în rândul angajaţilor a adus în centrul atenţiei condiţiile de muncă din regiune.



Foxconn are printre clienţi nume mari din IT&C, precum Apple, HP sau Dell. Compania asamblează, pentru Apple, iPhone şi iPad.
Zece muncitori s-au sinucis, de la începutul anului, incidentele determinând Apple şi alţi clienţi mari ai Foxconn, inclusiv Dell, să deruleze investigaţii proprii.

Directorul general al Apple, Steve Jobs, a făcut marţi primele comentarii publice cu privire la decesele de la Foxconn, calificându-le drept "tulburătoare", dar a subliniat că fabrica nu este un "sweatshop" (atelier cu condiţii foarte grele de muncă).

"Este o situaţie dificilă. Încercăm acum să înţelegem ce se întâmplă, înainte de a declara că avem o soluţie", a afirmat Jobs, citat de Reuters.
Motivele sinuciderilor nu sunt clare, iar analiştii consideră că salariile ar putea să nu reprezinte un factor determinant sau chiar să nu conteze deloc.

Totuşi, muncitorii din sudul Chinei vor cere salarii tot mai mari, din moment ce companiile care şi-au construit linii de producţie în regiune au început să se confrunte cu lipsuri de forţă de muncă.
Unii analişti consideră că modelul de afacere din regiune s-ar putea schimba, iar "era muncitorului ieftin" din sudul Chinei ar putea lua sfârşit.

×
Subiecte în articol: redactie