x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mîinile digitale

Mîinile digitale

23 Aug 2008   •   00:00

Shinjiro Sueda, Andrew Kaufman şi Dinesh Pai de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, au realizat o serie de animaţii care merg mai departe de suprafaţă, informează New Scientist.



Shinjiro Sueda, Andrew Kaufman şi Dinesh Pai de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, au realizat o serie de animaţii care merg mai departe de suprafaţă, informează New Scientist. Folosindu-se de da­tele anatomice oferite de imagini me­dicale, artiştii au reuşit să mode­leze 17 oase şi 54 de tendoane şi muşchi aflate în componenţa mîinii şi a antebraţului. Software-ul folosit de echipa de cercetători poate co­or­dona contracţia, relaxarea muş­chilor şi modul în care tendoanele pot produce gestul dorit. "Aborda­rea noastră este o simulare în care punctul de pornire se află în fizica mişcărilor tendoanelor şi muşchi­lor", a declarat Shinjiro Sueda. Cînd proiectul a fost finalizat, mîna a fost îmbrăcată într-un strat de piele a cărei formă depinde, asemenea pielii naturale, de anatomia de sub ea. "Parametrii de control ai defor­mării pielii nu sînt biomecanici, sînt doar cosmetici", a completat Sueda. Reţeaua de muşchi şi tendoane prezentă la nivelul mîinii este foarte complicată şi nu este cunoscută foarte bine nici în prezent, de aceea modelul animat al membrului superior vine în ajutorul chirurgilor, care pot astfel testa efectele pe care le poate avea o schimbare chirurgicală la nivelul tendoanelor.

S-AU RELUAT PLANURILE PENTRU LUNGIREA TRASEULUI SĂGEŢII JAPONEZE
China plănuieşte extinderea liniei trenului cu levitaţie magne­tică din Shanghai începînd cu 2010, informează AFP. Timp de cîţiva ani, proiectul a fost suspendat din cauza cotelor ridicate de radiaţii, dar se pare că pînă la urmă chinezii vor construi linia dintre Shanghai şi Hangzhou, capitala provinciei estice Zhejiang. În aceşti ani au mai intervenit şi cîteva schimbări în proiectul iniţial. Dacă la început linia trebuia să se întindă pe 175 de kilometri, astăzi lungimea propusă este de aproape 200 de kilometri. Conform declaraţiilor, construcţia va dura patru ani şi doar cei 103 kilometri de linie din Zhejiang vor costa 3,2 mili­arde de dolari. Actuala linie leagă Aeroportul Internaţional Pudong din Shanghai de districtul financiar al oraşului, iar localnicii se tem că o eventuală mărire a liniei va creşte nivelul radiaţiilor electromagnetice, care le va aduce probleme grave de sănătate. Trenul japonez este o adevărată minune a tehnologiei, care poate atinge 350 km/h în doar 2 minute, iar viteza sa maximă în opera­rea normală este de 431 km/h.


IPOD-URI CALDE DE VÎNZARE

Mare grijă la celebrele iPod-uri nano fabricate de Apple! Ministerul economiei, comerţului şi industriei din Japonia a primit de curînd două sesizări ale unor incendii minore în Tokio cauzate de supraîncălzirea iPod-urilor Nano. Cauza izbucnirii acestor miniincendii nu este cunoscută pe deplin, chiar dacă inves­tiga­ţiile au început încă din martie, după ce un alt iPod Apple a scos scîntei. La un inventar atent, au fost descoperite 14 cazuri similare în Japonia, dintre care două au fost soldate cu răni uşoare. Într-un comunicat al ministe­rului japonez, utilizatorii sînt sfătuiţi să nu suprasolicite dispozitivele şi să fie foarte atenţi cînd le reîncarcă. Amba­lajele iPod, iPod nano sau iPod shuffle au imprimate avertizări cu privire la cantitatea excesivă de căl­dură pe care o pot emite dispozitivele în cazul reîncărcării lor în anumite cutii.


LANSĂRI ÎNGRIJORĂTOARE
Oamenii de ştiinţă iraniei au reuşit să construiască o rachetă care a dus deja în spaţiu macheta unui satelit, relatează AFP. Deşi oficialii de la Tehe­ran susţin că planurile lor sînt paşnice, restul lumii îşi face griji în privinţa programului nuclear al Iranului, iar naţi­uni­le vestice se tem că aceasta ar putea fi o faţadă propice construirii unei bom­be atomice. Pînă acum, racheta Safir, de doar 22 de metri lungime şi un dia­metru de 1,25 de metri, a fost lansată o dată cu succes în spaţiu. Guvernul iranian şi-a propus pentru viitorul apropiat o serie de misiuni spaţiale, printre care şi plasarea unui satelit funcţional pe orbita joasă a Pămîntului.

JOC ANTIFUMAT

Celebra metodă a lui Allen Carr pentru a renunţa la fumat stă la baza unui joc ce va fi lansat de Ubisoft şi Nintendo în noiembrie anul acesta. În cadrul jocului, fumătorii introduc detalii despre obişnuinţele lor legate de fumat şi selectează un antrenor care îi ajută să aplice metoda Carr. "Jucătorii pot să plonjeze complet în acest joc, în care realizează că este de fapt amu­zant să renunţi la fumat", a declarat Christian Salomon, vicepreşedinte al Ubisoft. Metoda lui Carr a ajutat peste 10 milioane de fumători să renunţe la acest viciu şi, prin intermediul acestui joc, poate va ajuta şi pe cîţiva dintre împătimiţii calculatoarelor.

PLANURI ÎNDRĂZNEŢE

Companiile elveţiene vor să construiască cea mai înaltă staţie de energie solară din lume în regiunea alpină a ţării. Planurile instalaţiei care va urca pînă la 3.800 de metri pe gheţarul Matterhorn vor fi puse în aplicaţie de compania Zermatt Bergbahnen şi grupul BKW FMB. La sfîrşitul anului, cînd este programată finalizarea proiectului, instalaţia va capta aproximativ 40.000 kw/h.

×
Subiecte în articol: tehno