x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Miliarde din soft pentru celulare

Miliarde din soft pentru celulare

26 Mar 2004   •   00:00

Au inceput fabricand programe haioase pentru telefonul mobil. Chestii pe care le folosesti pentru a face o gluma prietenilor. Acum sunt foarte cunoscuti, iar in curand vor ajunge foarte bogati.

Recent, o mica firma producatoare de software a ajuns cunoscuta in intreaga lume dupa ce a lansat un program pentru telefoanele mobile, denumit Soundcover, care genereaza sunete de fundal in receptorul persoanei de la celalalt capat al firului. Inventia a tinut capul de afis al presei internationale cateva zile in sir, dar s-a vorbit despre o companie germana. De fapt, cei care au pus bazele firmei Simeda sunt doi romani: Razvan Dragomir si Liviu Tofan.

Doua intr-una

Afacerea se deruleaza prin doua firme: Simeda GMBH (inregistrata in Germania) si Simeda Romania SRL. Pentru a "da mai bine" la imagine, cei doi nu au pomenit de sora mai mica, Simeda Romania. De fapt, programul Soundcover a fost creat in Bucuresti de Razvan Dragomirescu.

Razvan este cel care stie mai multe despre celulare decat cei care le-au construit. Are 26 de ani si se ocupa de programare din facultate. Limbajele de programare pe care stie sa le foloseasca suna a chineza veche pentru majoritatea muritorilor, motiv pentru care nu le vom enumera. Liviu Tofan are 56 de ani si este cel care se pricepe la afaceri. A fost jurnalist la Europa Libera, apoi a infiintat un post de radio in Bucuresti si o firma de publicitate. Acum locuieste la Manchen si se ocupa de partea comerciala a afacerii.

Plini de idei

Inainte de a lansa Soundcover, care i-a facut cunoscuti in intreaga lume, Razvan a creat o multime de alte programe haioase. Marea lui problema rezida in faptul ca programele pe care le creeaza o iau cu mult inaintea posibilitatilor tehnice ale celularelor. "Mi s-a intamplat sa fac programe care vor putea fi folosite pe celulare peste cativa ani. Programele functioneaza, le-am testat pe simulator, dar nu exista inca mobile suficient de destepte care sa le foloseasca", ne-a declarat Razvan.

Printre programele care pot fi rulate de celularele actuale se numara unul numit ActivViewer, ce a primit premiul pentru cea mai buna aplicatie de calatorie. Este vorba de controlul de la distanta al computerului cu ajutorul telefonului mobil.

"Programul era gata din ianuarie 2001, dar nu l-am putut testa decat abia in septembrie acelasi an. Atunci am pus mana pe un Motorola Accompli 008 - era ultimul racnet in materie de mobile si suporta programul nostru." Astazi, cei doi romani sunt cautati de o sumedenie de firme, care vor sa faca afaceri cu ei, pagina lor de Internet e asaltata de vizitatori si... se pot lauda ca au castigat primul miliard din vanzarea de software. E vorba de lei, dar ei cred in miliardul de dolari.
CRISTIAN IONITA


Ascunde-te dupa mobil!

Cand seful suna dimineata pe mobil, iar tu mai esti inca in dormitor, gandeste-te ca nu este totul pierdut. Soundcover este un program care poate genera claxoane de masini si zgomot de motor in urechea sefului. Asa vei putea spune: "Sunt blocat in trafic! Intarzii cateva minute".

×
Subiecte în articol: IT