Ministerul Comunicaţiilor reia procedurile pentru găsirea unui consultant “internaţional de top” pentru finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom.
Începând de astăzi (7 octombrie) şi până pe 7 noiembrie 2013, ”consultanţi specializaţi, bănci de investiţii sau consorții formate dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care se bucură de reputaţie internațională şi care au aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital” vor putea depune ofertele de participare, după achiziţionarea cererii de ofertă contra sumei de 10.000 euro.
Viitorii ofertanţi trebuie să dovedească că au participat în ultimii 10 ani, în calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifră de afaceri de cel puţin 2,5 miliarde de lei la momentul demarării procesului de privatizare sau au finalizat în ultimii 10 ani cel puţin un contract de consultanţă a guvernelor/ministerelor altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel puţin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investiţii financiare pe piaţa de capital sau vânzări de pachete de acţiuni, cumulate în mediul privat, în valoare de cel puţin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de către minister.
Atribuţiile Consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare.
În anul 2012, Romtelecom a avut o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei şi un profit de 312.633.865 lei. Statul Român deţine, prin intermediul Ministerului pentru Societatea Informaţională, 45,99% din Capitalul Social al companiei, se arată într-un document al MCSI.
A treia vânzare a acţiunilor Statului la Romtelecom
Este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom. În 2010, ministrul Comunicaţiilor de la acea dată, Valerian Vreme, a evaluat pachetul de acţiuni la 1 miliard de euro, o sumă înaintată şi de un alt ministru de la Comunicaţii, Zsolt Nagy, în 2006.
Ministrul Vreme spera să obţină această sumă fie din vânzarea acţiunilor către OTE (acţionarul principal), fie pe piaţa de capital. La acea dată, analiştii greci estimau acţiunile la valoarea de puţin peste 300 milioane euro.
În lunile următoare, discuţiile MCSI-OTE-Deutsche Telekom (acţionarul principal de la OTE) s-au blocat.