x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ministrul Vreme "recrutează" programatori pentru emigrare

Ministrul Vreme "recrutează" programatori pentru emigrare

de Alexandru Radescu    |    13 Sep 2010   •   00:00
Ministrul Vreme "recrutează" programatori pentru emigrare
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Prezent la deschiderea anului şcolar la un liceu din Capitală, noul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat că una dintre priorităţile sale este creşterea rolului programatorilor în dezvoltarea societăţii informaţionale din România:

"Avem de informatizat administraţia publică şi, în acest context, programatorii trebuie să-şi spună cuvântul, trebuie să se implice mai mult în acest proces", a spus Vreme în faţa profesorilor şi elevilor de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu".

Un îndemn heirupist, pe fondul dublului limbaj al Guvernului care l-a numit în fruntea ministerului păstorit până de curând de Gabriel Sandu. De altfel, ministrul Vreme s-a folosit de acest moment şi pentru a face reclamă faraonicului proiect online e-România, ale cărui costuri se ridică, până în 2013, la 500 milioane de euro, dar în continuare nefuncţional. "Vă provoc şi vă cer să deveniţi parte a proiectului e-România. Prin informatizarea administraţiei publice, vreau ca România să se regăsească în spaţiul virtual."

Una a declarat Vreme şi alta scrie în forma finală a Memorandumului suplimentar de înţelegere convenit cu UE, aprobat săptămâna trecută de Guvernul Boc. Potrivit Mediafax, Executivul s-a angajat faţă de CE că va extinde baza de impozitare, inclusiv prin eliminarea graduală a scutirilor de la impozitul pe venit pentru programatorii din domeniul IT. Un proiect de OUG privind modificarea Codului Fiscal iniţiat la sfârşitul lunii mai conţinea o prevedere potrivit căreia veniturile din salarii obţinute ca urmare a activităţii de creare de programe de calculator vor fi impozitate. Propunerea a fost criticată de companiile din domeniul IT şi asociaţiile de profil, care au susţinut că scutirea de la plata impozitului pe venit acordată programatorilor din IT din 2001 a fost una dintre măsurile care au generat creştere economică, iar Ministerul Finanţelor a reacţionat la acea dată spunând că această facilitate va fi menţinută şi că eliminarea scutirii nu este inclusă în scrisoarea de intenţie către FMI sau în memorandumul cu UE. Prof. Vasile Baltac, preşedintele Asociaţiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România, arăta că anularea facilităţii acordate programatorilor va conduce la scăderea competitivităţii şi reducerea exporturilor de valoare adăugată mare, un nou exod al specialiştilor IT comparabil cu cel din anii 1990, opinie îmbrăţişată şi de directorii multinaţionalelor IT cu filiale în România.

×
Subiecte în articol: IT