x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Misiune cu impuşcături

Misiune cu impuşcături

08 Sep 2007   •   00:00

In 2001 a apărut primul Ghost Recon, un shooter tactic al cărui succes a determinat şi o continuare, insă din păcate aceasta n-a fost lansată decăt pe Xbox şi PlayStation 2.

In 2001 a apărut primul Ghost Recon, un shooter tactic al cărui succes a determinat şi o continuare, insă din păcate aceasta n-a fost lansată decăt pe Xbox şi PlayStation 2. Abia anul trecut a apărut al treilea joc din serie, numit de data aceasta Ghost Recon Advanced Warfighter (GRAW), studiourile suedeze Grin fiind responsabile pentru noile misiuni ale "fantomelor" pe PC. Versiunea PC de GRAW 2 nu este o portare, fiind creat special pentru PC, astfel că avem de-a face cu o experienţă de joc diferită de cea de pe consola celor de la Microsoft - cea mai notabilă diferenţă fiind evident perspectiva din care este privită acţiunea, First-Person pentru PC faţă de Third Person pe Xbox 360.

Acest nou titlu, in ciuda eforturilor de a-l face mai accesibil şi a atrage căt mai mulţi jucători către genul tactic, nu este pentru toată lumea. Dificultatea reprezintă o problemă care se va concretiza intr-un blocaj masiv pentru mulţi jucători, deoarece chiar şi pe dificultatea cea mai mică GRAW 2 va necesita răbdare şi multe compromisuri. Sistemul de salvări bazat pe checkpoint-uri reprezintă o altă cauză importantă a acestei probleme.

Opţiuni. Designerii au incercat prin mai multe compromisuri să dea şi o altă culoare jocului. Acum există o opţiune de quicksave care poate fi folosită doar dacă nu există inamici in preajmă. GRAW 2 te repune la comanda echipei militare secrete denumită sugestiv Ghost Recon. Astfel, vei reintra in rolul căpitanului Scott Michel şi alături de alţi trei camarazi vei intreprinde misiuni de recunoaştere, salvare şi, nu de puţine ori, de anihilare a forţelor combatante inamice. Povestea continuă de unde s-a sfărşit prima parte, in care echipa ta alături de armata SUA reuşeşte să dejoace planurile rebelilor din Mexic care l-au răpit pe preşedintele Statelor Unite.

Utilizatorul are acces la camerele de luat de vederi de la coechipierii săi, recunoaştere in timp real de pe satelit, drone care pot survola teritoriul inamic, precum şi vehicule la sol pe care le poate controla in anumite momente ale jocului. Inainte de a incepe o misiune poţi selecta armele pentru fiecare personaj in parte, avănd de ales o armă principală, una secundară şi unelte auxiliare, categorie ce include grenade, fumigene sau lansatorul cu senzor de căldură - Zeus - care in anumite situaţii te va scăpa de o moarte sigură. La toate acestea se adaugă şi arsenalul inamicilor, care poate fi folosit după decesul prematur al acestora.

Interfaţa este intuitivă şi uşor de utilizat, avănd parte şi de un upgrade la sistemul Cross-Com, adus la versiunea 2.0. De asemenea, cu ajutorul camerelor video montate pe căştile coechipierilor vei putea să dai şi ordine directe prin intermediul unui meniu radial.

In acelaşi timp, GRAW 2 se mai poate transforma şi intr-un RTS veritabil, avănd posibilitatea de a da ordine coechipierilor folosind o vedere din satelit.

In acest mod poţi să-i trimiţi oriunde pe hartă.

Deficienţe. Problemele vin, din păcate, tot din partea

AI-ului şi a unor bug-uri. Pathfinding-ul nu este la un nivel măcar satisfăcător, AI-ul in sine a beneficiat insă de un "upgrade" masiv,coechipierii tăi fiind mult mai agresivi şi ştiind să se folosească de tot ce le poate oferi acoperire. Din păcate, acest upgrade are şi părţile lui rele, ajungănd pănă la un nivel in care bunul-simţ a fost intrecut de puteri supranaturale, iar AI-ul inamic te poate lua in vizor de la distanţe impresionante chiar şi pentru un lunetist. Supărătoare este in continuare liniaritatea ieşită din comun, care face ca după căteva morţi subite să ajungi să cunoşti perfect locaţiile oponenţilor. Ai insă la dispoziţie posibilitatea de a alege in anumite momente drumuri alternative.

Aspect. Suportul pentru plăcile AGEIA care se ocupă de procesarea efectelor fizice ii va incănta cu siguranţă pe cei care deţin o asemenea placă, deoarece GRAW 2 pune mai mult accent pe efectele fizice decăt predecesorul său, existănd chiar şi o misiune specială (AGEIA Island) ce nu poate fi jucată decăt de posesorii unor asemenea plăci.

Din păcate, chiar dacă nu eşti de acord, pentru rularea jocului va fi nevoie să instalezi şi driverele AGEIA, indiferent dacă ai placa in calculator sau nu. Jocul nu rulează in condiţii optime la rezoluţii ridicate dacă nu aveţi 2 GB de memorie şi o placă video de generaţie recentă. Alte plusuri referitoare la aspectul grafic sunt spaţiile deschise in care are loc acţiunea şi diversitatea peisajelor, folosirea din plin e HDR-ul, efecte de blur sau adăncime de cămp. Animaţiile lasă uneori impresia că sunt destul de forţate, mişcările fiind din cănd in cănd greoaie şi nerealiste. Chiar dacă nu aduce multe noutăţi faţă de predecesorul său, Graw 2 este un joc reuşit.

Â

Plusuri

Multiplayer antrenant

Sunet de excepţie

Accent deosebit pe aspectele fizice

Spaţii deschise, peisaje diverse

Minusuri

Foarte liniar şi scriptat

Sistem de salvări bazat pe checkpoint-uri

Dificultate exagerată

AI-ul coechipierilor nu a fost imbunătăţit suficient

Animaţii uneori forţate, cu mişcări greoaie

Prea puţine noutăţi faţă de predecessor

Cerinţe de sistem

Sistem de operare Windows XP/Vista

Procesor Pentium 4 de 2 GHz sau AMD Athlon 1 GB RAM

Placă video 128 MB DirectX 9.0c (recomandat 256 MB)

Seriile Nvidia GeForce 6200-8800

Ati Radeon 9559, 9600, 9800, X800-X1950

Placă de sunet compatibilă DirectX9.0c

Hard disk 5 GB

Pentru opţiunea multiplayer este necesară o conexiune broadband de cel puţin 128 kbps

×
Subiecte în articol: jocuri graw