Guvernul a anuntat ca-l va inlocui pe presedintele ANRC la cateva ore dupa ce acesta a adoptat o decizie controversata privind tarifele de interconectare ale Orange si Vodafone. ANRC este data in judecata de toti marii operatori telecom. Miza se ridica la cateva zeci de milioane de euro, cu efect direct asupra facturilor telefonice.
Scandalul tarifelor de interconectare se inteteste. ANRC a decis ieri amanarea cu un an a reducerii tarifelor de interconectare, in conditiile in care Guvernul a anuntat ca-l va repune in functie pe vechiul presedinte ANRC, Ion Smeeianu. Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a semnat ieri decizia de amanare cu un an a reducerii tarifelor de interconectare pentru Orange si Vodafone. Este o decizie cu impact direct asupra tuturor utilizatorilor romani de telefonie, fixa ori mobila, iar miza se ridica la mai multe zeci de milioane de euro. Decizia de ieri survine in conditiile in care fostul presedinte al ANRC, Ion Smeeianu, anunta in urma cu doua zile ca si-a recastigat functia in justitie. Smeeianu l-a dat in judecata pe premierul Taricenu pentru ca l-a demis in martie 2005 si a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit lui Smeeianu, in urma hotararii judecatoresti de repunere a sa in functie, toate deciziile luate de Dan Georgescu dupa 10 decembrie 2006 sunt nule. SCHIMBARE. Tot ieri, Guvernul anunta ca va pune in aplicare decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie in termenul legal, de 30 de zile de la pronuntare (30 noiembrie 2006). Asta inseamna ca Ion Smeeianu va fi repus in fruntea ANRC de la data de 30 decembrie. Premierul Tariceanu i-ar putea plati despagubiri lui Smeeianu de aproximativ 100.000 de lei, reprezentand salariul de la demiterea sa si pana in prezent. Tot ieri, Smeeianu a fost impiedicat de personalul de paza al ANRC sa intre in sediul institutiei. Referitor la deciziile legate de interconectare, Ion Smeeianu ne-a declarat: "Le voi reevalua ca oportunitate si ca tehnica de calcul. Vom verifica daca rezultatul concorda cu realitatile europene, legislatia in vigoare si asa mai departe". La randul sau, Dan Georgescu ne-a declarat: "E evident ca deciziile sunt valabile. A fost o incercare de intimidare a mea pentru a nu emite anumite decizii". Reactiile operatorilor afectati de decizia ANRC au fost categorice. RomTelecom va cere in justitie anularea deciziilor cu pricina si despagubiri de 12 milioane de euro. La randul sau, Cosmote a apreciat ca decizia ANRC este nejustificata si afecteaza in mod direct utilizatorii.
PIERDERI
|
Din cauza tarifelor de interconectare, Telemobil a estimat pierderi de 24 de milioane de euro in
perioada 2003-2006. Cosmote a pierdut de un milion de euro in ultimul an. RomTelecom a estimat pierderi directe de 6 milioane de euro in 2007. Tarifele de interconectare reprezinta sumele platite de operatori atunci cand abonatii proprii suna in alta retea si au efect direct asupra facturilor telefonice. In urma cu cateva luni, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a decis sa micsoreze succesiv tarifele de interconectare pentru Orange si Vodafone: patru etape de reduceri a cate 11,3%.
|
Citește pe Antena3.ro