x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mobilul indispensabil

Mobilul indispensabil

de Alexandru Radescu    |    Mihai Manole    |    16 Apr 2008   •   00:00
Mobilul indispensabil

Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Sănătăţii spun că nu există probleme de sănătate din cauza radiaţiilor GSM şi lansează o caravană de informare în 20 de oraşe din ţară.

 

Nivelul radiaţiilor an­tenelor de televiziune şi radio este mai ridicat decît cel al echipamen­telor utilizate de operatorii de telefonie mobilă, a declarat ieri mi­nistrul Comu­nicaţiilor, Karoly Borbely, care a citat rezultatele mai multor mă­surători efectuate la nivel naţional.

“În topul primelor cinci surse de radiaţii electromagnetice după nivelul intensităţii se regăsesc antenele posturilor de radio şi televiziune utilizate pentru retransmiterea semnalului”, a spus Borbely. El a adăugat că măsurătorile efectuate la nivel naţional au arătat că nivelul radiaţiilor antenelor de telefonie mobilă (GSM) se situează sub valorile stabilite prin diferite acte normative.

MCTI împreună cu Ministerul Sănătăţii Publice au lansat o campanie de informare publică –  “Comunicaţiile mobile şi sănătatea”. În perioada aprilie-iunie, o caravană ministerială se va deplasa în 20 de oraşe, va distribui broşuri informative şi va arăta autorităţilor locale că antenele GSM nu prezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei.

 

CONTROVERSE. În ciuda datelor oferite de aceste rapoarte, tot mai mulţi doctori neurochirurgi (inclusiv din România) avertizează asupra riscurilor la care se expun cei care vorbesc mult la telefonul mobil. De asemenea, reclamaţii continuă să vină şi pe adresa Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România din partea cetăţenilor care atribuie înrăutăţirea stării de sănătate vecinătăţii cu antenele GSM. De la începutul anului au fost primite circa 50 de plîngeri care au ca subiect antenele de telefonie, potrivit preşedintelui APC, Costel Stanciu. Reclamanţii sînt nemul­ţumiţi şi de faptul că, în cazul mon­tării antenelor pe blocuri de lo­cuinţe, nu este luată în conside­rare părerea celor care locuiesc la ulti­mul etaj. Dacă în numeroase ţări există recomandări clare în legă­tură cu pericolele la care se expun copiii care folosesc celularul, aceste informaţii sînt ignorate de auto­rităţile din România.


alex.radescu@jurnalul.ro;

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT