x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Noi reglementări în comerţul online european

Noi reglementări în comerţul online european

21 Iun 2008   •   00:00

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat ieri că va propune un nou pachet de reglementări pentru eficientizarea comerţului electronic

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat ieri că va propune un nou pachet de reglementări pentru eficientizarea comerţului electronic. Circa 150 de milioane de cetăţeni europeni apelează periodic la site-uri de cumpărături sau licitaţii online, precum amazon.com sau eBay, dar numai 30 de milioane dintre aceştia decid să achiziţioneze bunuri sau servicii din afara graniţelor propriului stat.

 “În această toamnă voi propune o nouă legislaţie, care va reduce complexitatea reglementărilor în vigoare. Voi prezenta un set de reguli simplificate, care se vor adresa contractelor dintre companii şi consumatori încheiate pe teritoriul Uniunii Europene”, a explicat Kuneva, într-un discurs susţinut la Londra. Totodată, ea va iniţia un set de reglementări, care vor elimina practicile comerciale incorecte din piaţa europeană a retailului online.

În prezent, România este considerată destinaţie de risc maxim în majoritatea comunităţilor internaţionale de e-commerce.

Eforturile din trecut de a armoniza reglementările pentru protecţia consumatorilor la nivelul UE au fost deseori împiedicate de reticenţa unor state membre, care doreau să evite relaxarea sau restrîngerea propriilor legi în acest domeniu.

 “Armonizarea va fi maximă, astfel încît aceleaşi reguli se vor aplica peste tot, iar statele membre nu vor avea posibilitatea să modifice propunerile. Această tentativă presupune provocări importante şi periculoase, deoarece unele state vor încerca să menţină legislaţii mai stricte”, a declarat un oficial al unei asocialţii pentru protecţia consumatorilor, care a mai precizat că ţările UE se vor vedea nevoite să introducă sancţiuni corespunzătoare pentru încălcarea reglementărilor privind protectţia consumatorilor.

×
Subiecte în articol: IT