x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nokia 701: golul de onoare

Nokia 701: golul de onoare

de Daniel Ionaşcu    |    12 Noi 2011   •   21:00
Nokia 701: golul de onoare

Este cel mai 'complet' telefon Nokia cu care am interactionat vreodata. Are tot ce-i trebuie: un ecran tactil foarte sensibil, un sistem de operare mult imbunatatit si o puzderie de aplicatii, ba chiar si jocuri.

Nokia 701, bazat pe sistemul de operare Symbian 'Belle', vine cu un display de 3,5 inci ClearBlack si rezolutie 360 x 640, protejat de Gorilla Glass. Sub capota lucreaza un procesor de 1 GHz, 512 MB de memorie RAM si 1 GB de memorie ROM. Pentru stocare gasim 8 GB in interior, plus posibilitatea de extindere cu inca 32 GB cu un card microSD. La conectivitate se lauda cu 3G HSDPA 14,4 Mbps si WiFi, precum si Bluetooth 3.0 si microUSB.

Telefonul se misca bine si ofera aproape tot ofera Android. Angry Birds? Verificat. Asphalt 5? Da. Ovi Store s-a rafinat intr-atat de mult in ultimul an si jumatate incat am putut gasi aproape toate aplicatiile preferate de pe Android precum Shazam, Dropbox sau browserul Opera Mini. Cu toate ca am avut la teste telefonul inainte de lansarea iPhone 4S, nu am putut sa nu remarc prezenta aplicatiei Vlingo preinstalate, un fel de asistent personal precum Siri.

Interactiunea cu terminalul este foarte usoara si mult simplificata fata de versiunile anterioare. O gaselnita foarte interesanta este aceea ca fiecare ecran sa isi aiba propriul wallpaper. Media-playerul inclus a fost o surpriza placuta, sunetele redate fiind 'calde', fara stridente.

O dezamagire crunta este, insa, camera. Producatorul finlandez lauda camera de 8MP cu filmare HD 720p, dar calitatea fotografiilor lasa mult de dorit. Desi ofera autofocus si blitz dual-LED, un Samsung Galaxy S fara blitz si doar cu 5 megapixeli depaseste acest model. Pana si ve­chiul meu Nokia N73 face fotografii mai bune.

Nokia a inclus si ceva subtilitati, si ne refe­rim la cipul NFC. Desi tehnologia poate fi folosita intr-o multitudine de moduri, de la plati cu telefonul pana la transfer de date sau jucatul Angry Birds prin NFC, momentan e o sfanta inutilitate. De asemenea, Nokia arata ca nu a invatat mai nimic din critici si permanent intervin tot felul de 'sughituri' in utilizare. De exemplu, sistemul de operare mai creeaza inca un folder 'Aplications' printre programele si jocurile deja instalate. Aplicatiile nu se ridica nici ele intotdeauna la nivelul suratelor de pe iPhone sau Android. In Opera, de exem­­plu, tastatura era un motiv de peri albi atunci cand voiai sa scrii sau sa stergi ceva.

×
Subiecte în articol: tehnică