Dacă eşti deja în categoria celor fascinaţi de tehnologia touch-screen, E75 nu este modelul pe care îl cauţi. Noul telefon de la Nokia se adresează celor care au rămas dependenţi de o tastatură cu butoane şi de e-mailul şi internetul mobil.
E75 reuşeşte să te surprindă plăcut încă de la prima atingere. Senzaţia pe care o ai atunci când îl ţii pentru prima dată în mână este aceea de telefon solid şi în acelaşi timp compact, de dimensiuni mai reduse decât E51 cu care se aseamănă.Ecranul oferă o calitate bună a imaginii, iar dimensiunea acestuia contribuie la aspectul de telefon echilibrat. Tastatura alfanumerică funcţionează bine, deşi butoanele sunt dintr-o bucată de la un capăt la altul. Butonul de navigaţie central se foloseşte extrem de uşor. În schimb, apar probleme legate de folosirea butoanelor din jurul său. Acestea sunt prea apropiate şi se întâmplă uneori să apeşi din greşeală butoanele din apropiere.
TASTATURĂ. Surpriza apare atunci când acţionezi mecanismul glisant care scoate la iveală şi mai multe butoane reunite într-o a doua tastatură, de data aceasta QWERTY. Grosimea aparatului nu te lasă să intuieşti că ai de-a face cu un telefon cu tastatură slide. Sistemul glisant funcţionează uşor, iar impresia de telefon solid rămâne intactă.
În schimb accelerometrul (senzorul de mişcare) nu identifică prea rapid dacă telefonul e ţinut orizontal sau vertical. Sunt momente în care te trezeşti cu eranul orientat greşit, dar dacă ai puţină răbdare senzorul îşi va face în cele din urmă datoria.
Marele atu la E75 este tastatura QWERTY: tastele au dimensiunea potrivită, astfel încât orice dependent de butoane o poate folosi uşor şi rapid. Am testat intensiv tastatura folosind un serviciu de instant messaging şi interlocutorul cu greu şi-a dat seama că scriu de pe telefonul mobil.
Nokia E75 este un smartphone clasic, din punctul de vedere al software-ului, bazat pe tehnologia Symbian S60. Te surprinde la fel de plăcut viteza cu care funcţionează: meniurile, deschiderea programelor şi mai toate operaţiunile uzuale se realizează foarte repede, inclusiv aplicaţiile Java.
Şi dacă tot ai atâtea butoane pe care le poţi folosi, Nokia a dotat E75 cu o interfaţă nouă a aplicaţiei pentru gestionarea căsuţei poştale similară utilizării e-mail-ului pe desktop: inbox, sent mail, drafts, compose mail sau trash se regăsesc toate în meniul mailului. Navigarea pe internet se face rapid prin tehnologia 3,5G. Aparatul permite conectarea şi la reţele wireless, prin tehnologia wifi.
Autonomia bateriei a fost şi ea satisfăcătoare: trei zile în care am navigat două ore pe internet, plus 50 de minute de convorbiri.
Prin tastatura QWERTY şi modul rapid de funcţionare E75 poate fi o alternativă optimă (cca 1.600 de lei fără abonament) pentru cei care nu au bugetul necesar achiziţionării unui Communicator sau care pur şi simplu caută un telefon de dimensiuni mai reduse.
Caracteristici
DIMENSIUNI: 111.8mm x 50mm x 14.4 mm
GREUTATE: 139 g
DISPLAY: 240 x 320 pixels, 2.4 inci, accelerometru
REŢELE: GSM, 3G, GPRS, HSCDS, EDGE, HSDPA
MESAGERIE: SMS, MMS, Email
DOTĂRI: conectivitate WLAN, Bluetooth, Infraroşu, camera foto 3,2 MP, cu autofocus, card 4 GB inclus suportă până la 16 GB, radio FM, GPS
BATERIE: Li-Ion, stand-by 280 ore, durată convorbire 5 ore