x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nu e păcăleală: Tarifele telecom scad de la 1 aprilie!

Nu e păcăleală: Tarifele telecom scad de la 1 aprilie!

de Alexandru Radescu    |    27 Feb 2014   •   14:28
 Nu e păcăleală: Tarifele telecom scad de la 1 aprilie!

Comisia Europeană a agreat planul de reducere a tarifelor telecom înaintat de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii, noile tarife urmând a intra în vigoare în România de la 1 aprilie 2014. 

Astfel, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor în România scad de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,14 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte fixe, respectiv de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte mobile.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul.

Operatori: 500 de milioane euro ne costă diminuarea tarifelor de interconectare

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în functie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale). Tarifele post-negocieri

Aceste tarife sunt şi rezultul unor runde de negocieri între arbitrul telecom şi operatori, într-o formulă iniţială acestea erau uşor diferite. Astfel, tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe ar fi trebuit să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut.

Operatorii mobili au protestat faţă de aceste reduceri drastice (Cosmote, Orange, Vodafone), a intervenit inclusiv ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, acesta propunând un “compromis”. Lucru vizibil în pragul maximal ridicat de la 0,86 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut, în actuala propunere ANCOM.

×