x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nu va lipitI ochii de monitor!

Nu va lipitI ochii de monitor!

de Cristian Ionita    |    14 Sep 2005   •   00:00

Din ce in ce mai multi utilizatori de computere au probleme cu ochii din cauza ca petrec prea multe ore in fata monitorului. Sfatul medicului: luati pauze dese.

Potrivit unui studiu realizat de britanicii de la Eyecare Trust printre utilizatorii de computere, unul din zece respondenti crede ca ar avea nevoie de ochelari, dar recunoaste ca nu a trecut pe la doctor ca sa-si faca un test. La intrebarile cercetatorilor au raspuns 2.750 de persoane.

PROBLEME. Aproape doua treimi dintre cei care petrec aproape opt ore pe zi in fata computerului sau a televizorului au declarat ca au dureri de cap la sfarsitul programului de munca. 53% dintre acestia spun ca au ochii obositi. Unul din trei a recunoscut ca i se intampla frecvent sa-i lacrimeze ochii ori sa si-i simta iritati sau uscati. Cu toate acestea, doar unul din cinci utilizatori admite ca ar avea probleme cu vederea.

"Cu cat creste numarul de utilizatori de computer, cu atat creste numarul celor care au probleme cu ochii", a explicat Iain Anderson, seful Eyecare Trust, citat de BBC.

SFATURI. Organizatia britanica ii sfatuieste pe cei care petrec mult timp in fata monitorului sa-si protejeze ochii luand pauze cat mai dese. De asemenea, monitorul trebuie asezat astfel incat centrul acestuia sa fie cu 10-15 centimetri mai jos decat nivelul ochilor. O alta "tactica" recomandata celor care vor sa-si protejeze ochii este clipitul. Cei care se concentreaza asupra lucrurilor afisate pe ecranul computerului clipesc mai rar decat in conditii normale. In fine, utilizatorilor li se recomanda sa mearga la un control macar o data la doi ani. Marea majoritate a celor care nu au trecut niciodata pe la un oculist spune ca nu au vizitat un astfel de medic pentru ca nu au avut niciodata probleme cu vederea. Marea problema, spun cercetatorii englezi, este ca ochii nu te dor atunci cand ceva este in neregula.

×
Subiecte în articol: IT ochii