x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Numărul aplicaţiilor antivirus false este în creştere

Numărul aplicaţiilor antivirus false este în creştere

de Cristian Ionescu    |    27 Aug 2009   •   00:00

Soluţiile antivirus false au luat amploare în ultima vreme, motivul principal pentru care astfel de produse s-au dezvoltat atât de mult în ultima vreme, fiind nevoia de a obţine beneficii necuvenite de către infractorii cibernetici, potrivit producătorului autohton de soluţii de securitate, BitDefender.



Cunoscute şi ca "scareware", aceste aplicaţii se răspândesc prin intermediul site-urilor "eye-candy", simulând diverite scheme malware pe sistemele locale ale utilizatorilor. De obicei, rezultatele acestor simulări indică un grad sporit de vulnerabilitate a sistemului utilizatorului, motiv pentru care este sugerată instalarea unui produs antivirus pentru dezinfectare şi protecţie.

"Autorii produselor antivirus false sunt în general grupuri de infractori cibernetici cu experienţă în programare şi dispun de o organizare la fel de riguroasă ca şi orice companie legitimă, cu departamente de programare, testare şi chiar marketing. Oricare ar fi schema malware folosită, toţi se folosesc de lipsa de cunoştinţe IT a utilizatorilor şi sunt gata să profite de naivitatea lor", a declarat Alexandru Cătălin Cosoi, Senior Researcher BitDefender.

Imediat ce sunt instalate în sistem, cele mai multe aplicaţii AV false deschid automat drumul şi pentru alte infecţii. Analizele BitDefender au indicat faptul că un astfel de produs odată intrat în sistem, va instala automat zeci de alte produse antispyware sau de protecţie, facilitând în acelaşi timp altor atacatori, accesul la sistemul deja infectat. Calculatorul compromis va fi folosit ulterior pentru a trimite spam sau a derula alte atacuri de genul "Denial-of-Service(DDOS)".

Dacă sistemul a fost infectat, va trimite frecvent alerte popup care să avertizeze utilizatorul de necesitatea instalarii unei soluţii de securitate pentru a contracara infecţia din sistem. Alte semne ale unei posibile infecţii sunt conexiunea lentă la internet precum şi viteza scăzută de procesare a comenzilor.

×