x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget O capcană la fiecare "click"

O capcană la fiecare "click"

de Alexandru Radescu    |    30 Iun 2009   •   00:00
O capcană la fiecare "click"

Noile modele de telefoane trebuie să fie parte din web 2.0, fie prin legătura cu mail-ul şi blogul, fie cu marile reţele sociale. O nedorită legătură este şi aceea a expunerii la atacurile informatice. Vigilenţa este cel puţin la fel de importantă ca o soluţie complexă antivirus.



Se poate presupune că după o participare la un eveniment precum Virus Analysts Summit, fiecare participant să plece acasă cu o mai bună informare în probleme de securitate informatică, cu un mărit bagaj de cunoştinţe şi cu "actualizare" a pericolelor care ne ameninţă în clipa în care deschidem calculatorul sau chiar telefonul mobil.

Cu siguranţă că toate cele enumerate mai sus au fost bine stocate pe reportofoane sau aşezate, în graba prezentărilor, pe carneţelele din dotarea jurnaliştilor prezenţi la eveniment. Paradoxal însă, aspectul acesta nu este singurul cu care pleci de la o conferinţă de acest tip.

Aşa cum persoanele care dorm cu o agendă medicală la capul patului au multe şanse să devină ipohondre, o astfel de senzaţie similară ar putea fi încercată şi de participantul "civil" la un Virus Analysts Summit.

MULTITASKING CU OCHII ÎN PATRU!
Ne aflăm într-un moment în care cyberinfracţionalitatea îşi face simţită prezenţa atât în mesajele din mail-ul de toate zilele, cât şi în reţele sociale (MySpace, Facebook etc.), pe Messenger şi pe Twitter, site-uri infectate sau celulare.

"Nici o formă de conţinut nu mai este sigură 100%!", atrăgea atenţia Ştefan Tănase, cercetător în cadrul echipei Kaspersky EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia), prezent la VAS 2009. În ceea ce priveşte noile teritorii explotate de distribuitorii de malware, Tănase a menţionat în special social networking-ul.

Astfel, dacă în 2006 companiile de securitate informatică evidenţiaseră aproximativ 5.000 de diverse forme de ameninţări informatice care se distribuiau prin intermediul acestor platforme, la sfârşitul lui 2008, numărul acestora depăşise deja 25.000.

E greu de spus acum, în ce măsură a afectat criza economică uriaşele sume de bani care circulă prin subteranele internetului. Dar printre noutăţile aduse în domeniu se evidenţiază două, după cum a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Eddy Willems, Security Expert Benelux: disponibilizările din lumea IT au făcut ca persoane foarte bine pregătite să fie cu uşurinţă atrase de "partea întunecată", fie că este vorba de implicarea în grupuri bine constituite, fie pe cont propriu.

În al doilea rând, s-a constatat apariţia unui soi de "cărăuşi pasivi", persoane care permit ca prin contul lor bancar să treacă bani negri.
Una dintre problemele la zi în lupta împotriva criminalităţii o reprezintă modul în care se poate constitui o reală cooperare internaţională, axată pe diverse segmente, inclusiv asupra spam-ului, forma de conţinut care reprezintă peste 90% din traficul de e-mail.

"Este nevoie de o legislaţie internaţională comună", a declarat pentru Jurnalul Naţional Andrey Nikishin, director Filtrare şi Conţinut Kaspersky. Nikishin a evidenţiat faptul că marile ţări "producătoare şi exportatoare" de spam spun că luptă împotriva fenomenului, dar în realitate nu prea le pasă. Iar această declaraţie poate fi preluată şi în contextul controversei între Rusia şi SUA pe tema ciberinfracţionalităţii, un subiect care urmează să fie discutat cu ocazia vizitei la Moscova a preşedintelui Obama.

×
Subiecte în articol: IT