x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget O racheta, doua zboruri, 10 milioane de dolari

O racheta, doua zboruri, 10 milioane de dolari

06 Oct 2004   •   00:00

Racheta SpaceShipOne, cu om la bord, a reusit si in cel de-al doilea zbor sa depaseasca bariera celor 100 de kilometri, impusi in cadrul concursului international Xprize.

ALEXANDRU RADESCU

Rasplata mult asteptata: 10 milioane de dolari pentru compania Scaled Composites, a cofondatorului Microsoft, Paul Allen. Daca in zborul de saptamana trecuta, SpaceShipOne l-a avut la bord pe Mike Melvill (62 de ani), de data aceasta astronautul a fost Brian Binnie. Melvill a fost inlocuit "in ultimul moment", schimbarea fiind o surpriza in ciuda faptului ca SpaceShipOne a avut cateva probleme la zborul din 29 septembrie.

Racheta este "opera" lui Burt Rutan si a facut parte dintr-un concurs care si-a propus promovarea "turismului spatial" cu costuri scazute. Conform regulamentului, Xprize urma sa fie acordat companiei sau organizatiei nonguvernamentale care ar reusi sa trimita in spatiu (la o altitudine de peste 100 de kilometri) o nava capabila sa transporte trei persoane (sau echivalentul greutatii lor), intr-un rastimp de maximum trei saptamani.

Printre concurenti se afla si romanii de la ARCA, autorii rachetei-test Demonstrator 2B lansata la 9 septembrie, la Capul Midia. Ca si ceilalti 24 de concurenti, cei de la ARCA au pierdut premiul in favoarea Scaled Composites.

×
Subiecte în articol: IT