x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget OLPC-Classmate un război global

OLPC-Classmate un război global

de Alexandru Radescu    |    07 Noi 2007   •   00:00
OLPC-Classmate un război global
Sursa foto: ABDELHAK SENNA/

Laptopul săracilor produs de Intel "fură" din pieţele laptopului dezvoltat de OLPC. X0 nu a ajuns la 100$, dar a urcat la 188$.



Laptopul săracilor produs de Intel "fură" din pieţele laptopului dezvoltat de OLPC. X0 nu a ajuns la 100$, dar a urcat la 188$.

După ce a acuzat compania Intel de "practici incorecte", iniţiatorul proiectului One Laptop Per Child, Nicholas Negroponte, tare s-a bucurat cănd cel mai mare producător de procesoare i s-a alăturat in iniţiativa de a furniza celor săraci o "unealtă educativă".

Lumea a inţeles că X0 (OLPC) şi ClassmatePC (Intel) se vor vinde "in linişte", fiecare cu bucata sa de piaţă. Iată că lucrurile nu stau aşa. Inţelegerile stabilite in ultimele zile intre diverse ţări si cele două tabere dezvăluie practic un adevărat război, cu Intel intr-o puternică ofensivă.


COMENZI. Astfel, Libia a comandat 150.000 de unităţi Classmate PC (cu Windows), după ce stabiliseră o intelegere cu fundaţia OLPC. Preţul X0 a urcat la 188$, dar preţul la care s-a făcut achiziţia de ClassmatePC nu s-a precizat. Preţul iniţial pentru laptopul Intel fiind pănă in 300$.

Nigeria, una din ţările de bază pentru OLPC, a comandat 15.000 de unităţi ClassmatePC (cu Mandriva Linux) pentru un test-pilot la nivel naţional. Deocamdată, OLPC-ul trebuie să se mulţumească cu o comandă de 100.000 unităţi X0 (Fedora Linux) in Uruguay. Iar Guvernul i-a promis lui Negroponte o altă comandă, de 300.000 unităţi, pentru 2009. Ultimele ştiri vin din Maroc, cu un test de 1.000 unităţi ClassmatePC.




×
Subiecte în articol: IT