x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Orange acuză Autoritatea de Reglementare că favorizează grupurile Romtelecom/Cosmote; Vodafone vizează toate "mijloacele legale disponibile”

Orange acuză Autoritatea de Reglementare că favorizează grupurile Romtelecom/Cosmote; Vodafone vizează toate "mijloacele legale disponibile”

de Alexandru Radescu    |    24 Apr 2009   •   00:00

Prima etapă de reducere a tarifelor de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobilă Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS va fi pusă în aplicare de la 1 mai.

Potrivit deciziei Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cosmote şi Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/min, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut, cu reduceri treptate şi până la 1 iulie 2010. Comisia Europeană recomandase o aliniere cu Orange şi Vodafone (la 5,03 Eurocenţi/min) de la 1 aprilie.

Tariful de interconectare este preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie către alt operator pentru transportul şi terminarea apelurilor propriilor utilizatori către reţeaua acestuia din urmă. Deoarece acest preţ se regăseşte în tariful perceput de operatori utilizatorului final, cu cât tariful de interconectare este mai mare, cu atât preţul perceput utilizatorului final pentru apeluri în afara reţelei va fi mai mare.

Astfel, potrivit deciziilor ANCOM, nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange si Vodafone, pe baza modelului de calculatie elaborat in anii 2004-2006, se mentine la 5,03 eurocenti/minut. In ceea ce priveste Cosmote si Telemobil, acestia vor practica de la 1 mai 2009 un tarif mediu de interconectare de maxim 6,4 eurocenti/minut, de la 1 ianuarie 2010 un tarif de 5,67 eurocenti/minut, iar de la 1 iulie 2010 un tarif de 5,03 eurocenti/minut.

RCS&RDS va avea un tarif mediu de maxim 7,21 eurocenti de la 1 mai 2009, de 6,4 eurocenti de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 iulie 2010 de 5,67 eurocenti/minut. Aceste plafoane se vor păstra pana la elaborarea de către Autoritate a unui nou model de calcul prin care se vor stabili tarife simetrice pentru toti operatorii de telefonie mobila, pe baza costurilor unui operator ipotetic eficient.

Pe de altă parte, toţi cei cinci operatori vor avea următoarele obligaţii: transparenţa (publicarea unei oferte de referinţă pentru interconectare), nediscriminare, controlul tarifelor prin fundamentare in funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor aprobat de autoritate, obligatia de furnizare a unor servicii si de acordare a accesului la anumite facilitati.

În ceea ce priveşte recomandarea Comisiei cu alinierea tarifelor de la cei cinci operatori, ANCOM considera că aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproportionată, încălcând principiul predictibilitatii, dar şi principiile proportionalităţii şi a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, având in vedere ca ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone si Orange s-a facut progresiv, intr-o perioada de 5 ani si 9 luni.

După cum era de aşteptat, această decizie a stârnit proteste din partea operatorilor Orange si Vodafone.

 

Vodafone
"Suntem dezamăgiţi de decizia Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii. Este o nouă iniţiativă discriminatorie pentru operatorii Vodafone şi Orange, care favorizează în mod vădit interesele Cosmote, Zapp, RCS&RDS. Dupa 5 ani în care nu au fost reglementaţi deloc, aceşti operatori sunt în momentul de faţă beneficiarii unui transfer de fonduri de zeci de milioane de euro. Ne-am fi aşteptat ca, înainte de emiterea deciziilor de reglementare a tarifelor de interconectare, ANCOM să prezinte public argumentele suplimentare faţă de cele trimise Comisiei Europene, dovedind astfel că acţionează transparent, în interesul tuturor utilizatorilor de telefonie mobilă şi în spiritul practicilor europene. De aceea, credem că deciziile ANCOM afectează grav mediul concurenţial de pe piaţa românească de telecom şi intră în contradictie cu solicitarea expresă a Comisiei Europene, privind necesitatea aplicării simetriei ratelor de terminare în Romania. Vodafone intenţionează să îşi apere interesele legitime prin toate mijloacele legale disponibile."


Orange- Dorin Odiatiu - Director Marketing
« Contrar celor afirmate de ANCOM, prin decizia actuală utilizatorii de telefonie mobilă din România sunt prejudiciaţi, deoarece apelurile către reţelele Cosmote si Telemobil vor continua să fie mai scumpe. România este singura ţară din lume în care autoritatea introduce asimetria tarifelor de interconectare după 10 ani de simetrie între operatori. Fără nicio explicatie pertinentă, asimetria a fost impusă încălcând cerinţa exprimată de C.E. de aplicare a unor tarife egale pentru toţi operatorii, de la momentul intrării în vigoare a deciziilor. În acest fel, ANCOM continuă politica de favorizare a intereselor grupului RomTelecom/Cosmote şi obligă alţi operatori să continue să subvenţioneze Cosmote pentru încă un an şi două luni."


×
Subiecte în articol: IT vodafone orange interconectare ANCOM