x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget OZN, şi un hacker autist

OZN, şi un hacker autist

de Alexandru Radescu    |    13 Oct 2009   •   00:00

Cum Kevin Mitnick s-a făcut "băiat cuminte" şi se ocupă de consultanţă şi de conferinţe (a fost şi în România acum câţiva ani), britanicul "Solo" rămâne cel mai periculos hacker. Sau cel puţin aşa îl consideră înalţi oficiali ai Armatei americane pe Gary McKinnon.



În perioada 2001-2002, în mai multe rânduri, McKinnon (43 de ani) a "spart" servere NASA şi ale Pentagonului pentru a găsi informaţii despre OZN-uri, dar şi despre evenimentele de la 11 septembrie. La puţin timp după ce a fost descoperit, a început un lung proces, americanii dorindu-l pe teritoriul lor, iar avocaţii lui luptându-se pentru a nu fi extrădat din Marea Britanie. Din păcate pentru Gary, Înalta Curte din Londra a respins apelul făcut în cazul extrădării sale, acolo unde riscă până la 60 de ani de închisoare. Posibil chiar la Guantanamo. Avocaţii lui McKinnon au spus că vor sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

PROBLEMĂ NAŢIONALĂ
Dintr-un banal proces pentru hacking (că doar şi românii se "joacă" prin serverele NASA), cazul Mckinnon a dobândit o dezbatere naţională, punându-se în discuţie relaţiile cu SUA pe tema spinoasă a extrădărilor.

"Nici o ţară nu ar trebui să-şi ofere cetăţenii Statelor Unite, precum nişte miei la tăiere, doar pentru proteja o relaţie politică specială", a declarat cu disperare mama lui Gary, Janis Sharp. "Să-l foloseşti, în acest mod, pe fiul meu vulnerabil  este imoral, condamnabil şi lipsit de umanitate", a declarat Janis, citată de BBC, făcând aluzie la boala de care suferă Gary, o formă de autism.

Pe acest subiect insistă şi avocata lui McKinnon, Karen Todner: "De ce sunt guvernanţii noştri atât de inumani încât să permită să se întâmple aşa ceva cuiva cu sindromul Asperger? (...) Tratatul nostru de extrădare cu SUA este incorect şi prejudiciază cetăţenii Marii Britanii. Ar trebui abrogat sau amendat imediat", a spus Todner pentru BBC. Nici conservatorii britanici nu au evitat momentul şi au acuzat Guvernul  că a creat un set de legi şi de înţelegeri care, ascunse sub masca luptei anti-teroriste, de fapt aduc prejudicii cetăţenilor.

SECRETE

După arestare, Gary a declarat că a văzut, prin computerele instituţiilor americane, documente despre baze si nave "extraterestre", precizând că ar fi vorba doar de tehnologie "secretă" şi nu de civilizaţii de pe alte planete. În legătură cu 9/11, a căutat informaţii care să confirme "teoria conspiraţiei".

×
Subiecte în articol: IT