x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pariati pe softistii din Romania

Pariati pe softistii din Romania

02 Apr 2004   •   00:00

Firmele americane si vest-europene de softuri se orienteaza spre programatorii din Romania. Daca pana acum erau preferati indienii, schimbarea de macaz s-a produs din cauza pretentiilor financiare tot mai exagerate ale firmelor din India.

Prestigioasa publicatie on- line Economic times a prezentat in urma cu cateva zile un material legat de nemultumirile firmelor americane si europene provocate de scaderea profiturilor din outsourcing pe teren indian. Mana de lucru ieftina din India a inceput sa se scumpeasca, iar evaluarile companiilor americane arata ca profitul lor va scadea cu pana la 40% din totalul afacerilor bazate pe solutia outsourcing. De fapt, boom-ul economic din India s-a bazat in mare parte pe munca softistilor din aceasta tara angajati de numeroase firme din Europa si Statele Unite. Ca atare, atentia occidentalilor s-a indreptat spre alte zari, in special spre tara care face legatura intre Europa si Asia.

Scoala romaneasca

Vestea buna are la baza si raportul "Offshore Romania 2003", realizat de organizatia Pierre Audoin Consultants. Conform acestui raport, serviciile IT pe care le poate furniza Romania sunt mult mai ieftine decat cele indiene. In plus, romanii care lucreaza in acest domeniu sunt mult mai instruiti decat programatorii din India si exista o mai mare apropiere si intelegere fata de cultura vest-europeana in raport cu gradul de intelegere manifestat de catre asiatici. Astfel, directorul de cercetari de la PAC, Pete Foster, a afirmat ca "Romania este alegerea preferata de catre mai-marii Europei pentru domeniul IT". Preferinta pentru Romania se datoreaza si faptului ca numerosi softisti plecati din tara dupa 1990 au revenit acasa cu o bogata experienta in domeniu, cu o buna cunoastere a sistemelor dupa care functioneaza societatile catre care emigrasera, dar si cu o seama de relatii cu firme de IT pe care le-au convins sa se orienteze si catre Romania. In ceea ce priveste firmele britanice, exista o veche si stransa legatura istorica si culturala intre Anglia si India, o punte care inca se doreste a fi pastrata si valorificata. Totusi, in ultimul timp, pretentiile firmelor indiene ii pun la mare incercare pe englezi si se pare ca s-au produs reorientari si din partea unor firme din Albion.

Avantaj Romania

Desi avem competitori giganti, Romania are cateva avantaje care ne plaseaza in fata Chinei sau Rusiei. Romania se afla la o distanta de doua ore de zbor cu avionul de Franta sau Germania, iar romanii n-au nevoie de vize pentru a vizita tarile Uniunii Europene. Dupa cum arata studiul, peste 460 de companii straine si-au transferat deja o parte din activitatile IT catre firme din Romania.

Totusi, sa nu devenim euforici. Exista si puncte slabe atat in Romania, cat si in celelalte state foste comuniste, dupa cum spune Jonathan Schwartz, vicepres edinte la divizia software de la Sun Microsystems. Este vorba de lipsa unor buni manageri in domeniu.
ALEXANDRU RADESCU


Raport ministerial

Costul fortei de lucru in domeniul tehnologiei informatiei reprezinta in Romania o treime fata de valoarea inregistrata in Statele Unite si Europa, conform unui studiu prezentat recent de Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Aceasta in conditiile in care densitatea de specialisti in IT, raportata la numarul populatiei, este de cinci ori mai mare decat in Rusia si de de sapte ori mai mare decat in India - tari recunoscute ca mari producatori de programe pentru computere.

Statistici si estimari

Multumita numarului mare de specialisti si fortei de munca ieftine, industria tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (IT&C) va ajunge sa depaseasca 10% din produsul intern brut in cursul acestui an, adica mai bine de 5,5 miliarde de dolari. Cel putin asa suna estimarile oficiale. In prezent, sectorul IT&C reprezinta 9% din PIB, urmand ca in viitorii opt ani ponderea sa creasca pana la 15%.

×
Subiecte în articol: IT romania