x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Paşi asistaţi tehnic

Paşi asistaţi tehnic

15 Noi 2008   •   00:00

Oamenii de ştiinţă japonezi au construit un aparat experimental care reduce efortul fizic depus de persoanele angajate în activităţi solicitante din punct de vedere fizic.



Dispozitivul susţine masa corporală şi reduce presiunea pe care aceasta o exercită asupra genunchilor, minimalizând încordarea fizică necesară pentru efectuarea paşilor şi facilitând aplecarea în poziţie ghemuit. "Acest dispozitiv ar trebui să fie la fel de uşor de utilizat precum o bicicletă. Aparatul reduce efortul şi picioarele sunt mai puţin obosite" a spus inginerul Jun Ashihara, cercetător în cadrul companiei producătoare, Honda. Potrivit expertului, acest aparat este considerat un instrument de ajutor pentru persoanele care lucrează în domeniul construcţiei de automobile sau în alt tip de fabrici. Dispozitivul are o structură simplă care constă într-un scaun, un cadru şi o pereche de "pantofi", utilizatorul doar încălţându-se şi fixând cadrul în poziţia dorită. Aparatul este dotat şi cu un mecanism care include un computer, un motor, angrenaje, baterii şi senzori. Producătorii nu au stabilit încă un preţ pentru comercializarea acestui gadget care uşurează mişcările umane.

CĂŞTILE NU FAC CASĂ BUNĂ CU PACEMAKER-UL

Căştile audio pot deveni un pericol pentru utilizatorii de pacemaker, informează Associated Press, preluată de Yahoo News. Aceste dispozitive pot interfera cu aparatele utilizate de cardiaci atunci când se află la o distanţă mică unele de celelalte. "Căştile audio au în componenţă magneţi, dintre care o parte sunt foarte puternici", spune William Maisel, cardiolog la Centrul Medical Beth Israel din Boston, SUA, adăugând că nu este deloc indicat ca persoanele utilizatoare de dispozitive pacemaker să ţină căştile audio atârnate de gât chiar dacă acestea din urmă nu sunt în funcţiune. Studiul arată că magneţii din căştile audio pot să împiedice uneori chiar şi acţiunea unui defibrilator. Oamenii de ştiinţă au testat efectul a opt tipuri de căşti audio purtate de un grup de 60 de persoane deţinătoare de dispozitive cardiace. În urma interferenţelor căştilor aflate la mai puţin de trei centimetri distanţă, pacemaker-ul unuia dintre pacienţi s-a resetat. Influenţa căştilor a fost observată, de asemenea, în cazul unui sfert din subiecţii purtători de dispozitive cardiace.

ROBOŢI CU GREUTATE
Cel mai mare autocamion din lume va deveni cel mai mare vehicul robotizat de pe planetă, informează pagina de internet a Discovery. Inginerii companiei americane producătoare de echipament greu pentru construcţii şi industrie minieră Caterpillar împreună cu specialiştii Universităţii Carnegie Mellon din SUA vor automatiza autocamioanele care cântăresc 700 de tone. Acestea sunt utilizate pentru transportul materialelor extrase din mine, şi pot căra câte 240 de tone fiecare. Maşinile vor avea 3.500 de cai-putere şi se vor deplasa cu până la 70 km/h, cu ajutorul unui sistem robotizat aflat în zona volanului şi al software-ului din dotare. Obstacolele întâlnite vor fi detectate cu ajutorul razelor laser şi al camerelor video, urmând a fi procesate de un computer care decide măsurile necesare evitării impactului.

MINIROBOT ZBURĂTOR
Cercetătorii americani construiesc, pentru armata americană, o insectă-robot zburătoare, respectând întocmai dimensiunea şi forma unei astfel de vietăţi. Oamenii de ştiinţă speră ca acest dispozitiv să poată fi utilizat, în viitor, atât în misiuni de recunoaştere, cât şi ca aparat de detecţie a inamicilor. "Insectele sunt, probabil, cele mai eficiente organisme zburătoare din lume", susţine Sean Humbert, cercetător la Universitatea din Maryland, SUA. Pentru ca minirobotul să poată zbura, cercetătorii încearcă să pună la punct un senzor performant care să permită orientarea şi navigarea asemănător unei insecte reale.

VEDERE LIBERĂ
Inginerii americani au construit primul vehicul aerian fără echipaj (UAV) care se poate "orienta" independent în spaţiu, evitând obstacolele, informează ediţia online a publicaţiei NewScientist. Cercetătorii au modificat un elicopter comercial UAV, dotându-l cu un sistem performant de navigare. "Vederea" aparatului este dată de un scanner tridimensional cu laser, care detectează obiectele aflate la până la 150 de metri distanţă. Astfel, aparatul a intrat în categoria vehiculelor de zbor care pot survola spaţiul aerian civil, urmând să fie utilizat în misiuni de salvare sau operaţiuni militare desfăşurate în zone urbane.

CELULE SOLARE MINIATURALE
Americanii au inventat spray-ul cu celule solare, scrie LiveScience. O celulă solară are două sau mai multe straturi de material semiconductor, de obicei siliciu. Expusă la lumina solară, celula generează electricitate. Căutând  o sursă de energie pentru mecanismele microscopice, cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud au înlocuit siliciul cu un polimer care poate fi depus, similar unui spray, pe orice suprafaţă expusă la lumina solară.

×
Subiecte în articol: tehno