x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Paşii Facebook pentru listarea la bursă

Paşii Facebook pentru listarea la bursă

29 Ian 2012   •   14:05

Facebook intentioneaza sa depuna documentatia necesara necesara pentru o oferta publica initiala (initial public offering-IPO) cel mai devreme in cateva zile, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg.

Compania discuta despre o evaluare la 75-100 de miliarde de dolari, au spus sursele. Momentul depunerii actelor pentru IPO este inca discutat si ar putea fi schimbat.

Oferta publica ar asigura Facebook fonduri pentru a se extinde in continuare si pentru a respinge competitia din partea rivalilor precum Google si Twitter. Compania a discutat atragerea a 10 miliarde de dolari prin IPO, a declarat in noiembrie o sursa apropiata situatiei.

O oferta de 10 miliarde de dolari s-ar situa pe locul al patrulea in randul IPO-urilor derulate de companii americane, dupa Visa, General Motors si AT&T Wireless, potrivit datelor Dealogic, citate de Wall Street Journal. Ar fi cea mai mare oferta a unei companii IT, detronand Google, care a atras 1,9 miliarde de dolari in 2004, la o valoare a companiei de 23 miliarde de dolari.

Daca in urma listarii, valoarea Facebook se va situa la 100 de miliarde de dolari, ar fi aproximativ la egalitate cu McDonald's si circa la jumatate fata de Google.

IPO-ul va produce o noua generatie de milionari in Silicon Valley, la un nivel nemaivazut de la oferta Google. Aproximativ 3.000 de persoane lucreaza la Facebook, potrivit Wall Street Journal.


Facebook este aproape de angajarea Morgan Stanley pentru organizare, dar Goldman Sachs va juca, de asemenea, un rol important in derularea IPO-ului, potrivit Wall Street Journal.

Un purtator de cuvant al Facebook a refuzat sa comenteze, la fel si reprezentanti ai Goldman Sachs si Morgan Stanley.

Facebook ar urma unei serii de IPO-uri in sectorul IT anul trecut, cel mai aglomerat pentru companiile americane din domeniu in mai bine de un deceniu. Potrivit datelor Bloomberg, 19 companii au atras fonduri de 6,6 miliarde de dolari anul trecut, record incepand cu anul 2000, cand 101 companii au obtinut 11 miliarde de dolari.

Facebook a anuntat anul trecut ca se asteapta ca autoritatile de reglementare din SUA sa ii ceara pana la 30 aprilie sa faca publice rezultate financiare, daca nu se va lista pana la momentul respectiv. Anuntul a fost facut dupa o investitie de 1,5 miliarde de dolari in companie a Goldman Sachs si altor bancheri, prin care Facebook a fost evaluata la 50 de miliarde de dolari.

Reteaua de socializare online a ajuns la peste 800 de milioane de utilizatori, din care 500 de milioane se conecteaza zilnic la conturile de Facebook.

×