x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pelerina invizibilă a lui Harry Potter, pe cale să devină reală

Pelerina invizibilă a lui Harry Potter, pe cale să devină reală

16 Noi 2009   •   00:00
Pelerina invizibilă a lui Harry Potter, pe cale să devină reală

O pelerină pentru invizibilitate, asemănătoare celei prezentată în seria cinematografică “Harry Potter”, ar putea fi creată de oamenii de ştiinţă britanici, aceştia obţinând un buget de cercetare în valoare de 5 milioane de lire sterline, în vederea studierii tehnologiei de “curbare a luminii”, potrivit telegraph.co.uk, citat de descopera.ro.



Echipele de cercetare sunt coordonate de profesorul Sir John Pendry, o autoritate de talie mondială în fizică, de la ICL, care a propus pentru prima oară pelerina invizibilă în anul 2006 şi de către profesorul Stefan Maier, un "varf de lance" în domeniul plasmonicii sau tehnologiei undelor electromagnetice.

Ideea este bazată pe utilizarea unei suprafeţe "metamateriale" care păcăleşte ochiul, prin curbarea luminii reflectată de suprafaţa respectivă. Metamaterialele sunt realizate prin modificarea structurii interne a unor materiale deja existente, cu ajutorul tiparelor complexe la nanoscară, în vederea schimbării proprietăţilor acestora.

Astăzi, obiectele pot fi făcute să pară invizibile lungimilor mari de undă, precum cele utilizate de radare, dar nu şi acelora mai mici, caracteristice luminii. Oamenii de ştiinţă speră să creeze materiale capabile să forţeze circularea pe lângă un obiect a luminii, astfel încât să îl mascheze complet în faţa ochiului, făcând-ul practic, invizibil.

Suprafeţele vor putea fi astfel determinate să manipuleze toate formele de radiaţie, cum ar fi lumina, microundele sau radiaţia teraherţziană, conducând la potenţiale aplicaţii în medicină, securitate şi comunicaţii

Colegiul Imperial din Londra (ICL) şi Universitatea din Southampton au fost acreditate de Leverhulme Trust pentru cercetări avansate în domeniu.

×