Statele bogate "ajuta" saracii trimitandu-le computere mai vechi. De fapt, scapa la costuri reduse de deseuri electronice bogate in substante toxice.
Tarile puternic industrializate trimit computere sau echipamente uzate ca ajutor pentru statele in curs de dezvoltare. Sub aceasta actiune se ascunde o forma mascata de export a deseurilor toxice. Mare parte a echipamentelor exportate sunt defecte si nu pot fi reparate. Costatarea apartine organizatiei americane Basel Action Network, care a publicat recent un raport pe tema exportului de electronice. la groapA. Problema cea mai grava este ca statele mai sarace nu au sisteme eficiente de colectare a deseurilor provenite de la echipamentele electrice si electronice. In cel mai fericit caz, componentele ajung in gropi de gunoi obisnuite, laolalta cu deseurile menajere. In cel mai rau caz computerele si monitoarele defecte sunt aruncate undeva pe camp. IMPORTURI. Fenomenul nu a ocolit nici Romania. Exista companii romanesti care importa computere si monitoare uzate la limita legii. Cele mai daunatoare mediului sunt monitoarele. Acestea contin o multime de substante toxice, printre care plumb, cadmiu si plastic. Potrivit unor surse din domeniul vanzarilor de computere, in Romania vin tiruri intregi cu monitoare uzate importate in special din Olanda si Germania, de unde pot fi achizitionate contra sumei de 3-5 euro bucata. Importatorii declara ca le aduc in tara pentru a le recicla in unitati specializate. De fapt, le repara si apoi le vand. La un transport, 50% sunt functionale, 30% au un mic defect, iar 20% nu pot fi reparate. Asta inseamna ca doua din zece monitoare second hand importate ajung la groapa de gunoi.
TERMEN LIMITA
|
In Romania, puncte de colectare specializate pentru deseurile electronice vor fi infiintate abia la sfarsitul acestui an. Potrivit HG. 448/2005, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a colecta separat aceste deseuri de la gospodariile particulare. La randul lor, producatorii de echipamente electronice trebuie sa infiinteze punctele de colectare. Pana la 31 decembrie 2005, trebuie infiintat cate un punct de colectare in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori si 6 puncte de colectare in Bucuresti.
|
Citește pe Antena3.ro