Philips ar putea concedia 4.500 de angajati din totalul de peste 120.000 in cadrul unui program de reducere a costurilor cu 800 milioane de euro, si se pregateste totodata pentru esuarea negocierilor de vanzare a diviziei de televizoare catre compania chineza TPV.
Compania olandeza, unul dintre pionierii echipamentelor radio-tv a anuntat, pe 18 aprilie, ca va desprinde divizia de televizoare, operatiunile TV urmand a fi controlate de un joint venture format impreuna cu producatorul chinez de monitoare, TPV. Operatiunile TV genereaza mai putin de 10% din vanzarile grupului.
In prezent, Philips ester cel mai mare producator de corpuri de iluminat din lume, al treilea mare producator de echipamente spitalicesti si cel mai mare producator de electronice de consum din Europa.
Potrivit Reuters, negocierile cu TPV pentru vanzarea diviziei de televizoare sunt "intense si constructive", dar dureaza mai mult decat s-a estimat initial.
"In eventualitatea ca nu se va putea ajunge la un acord final, Philips va analiza optiunile alternative", a declarat azi, intr-un comunicat, directorul general al grupului, Frans van Houten.
Grupul olandez a reiterat obiectivele financiare pentru 2013, de crestere a vanzarilor cu 4-6%, cu o marja a profitului EBITA (inainte de dobanzi, taxe si amortizare) de 10-12%. Compania a raportat un profit net de 76 milioane euro pentru trimestrul al treilea, in scadere de la 524 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, vanzarile au scazut de la 5,46 miliarde euro la 5,39 miliarde euro. Desi in scadere, rezultatele companiei au depasit media estimarilor analistilor financiari, de 53,8 milioane euro pentru profit, respectiv 5,34 miliarde euro pentru vanzari.
In ultimele sapte luni, Philips a avertizat de doua ori actionarii ca ar putea rata tinteel de profit si a redus tintele de crestere pe termen lung.
Compania este afectata de cresterea costurilor cu materiile prime, reducerea increderii consumatorilor, incetinirea pietei constructiilor si reducerea investitiilor publice in sectorul sanatatii.
Pretul actiunilor s-a prabusit cu aproape 40% in ultimele 12 luni, pe fondul competitiei dure cu producatorii asiatici de electronice, care se bucura de costuri mai reduse.