x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piaţa IT a scăzut cu 58%

Piaţa IT a scăzut cu 58%

de Alexandru Radescu    |    17 Noi 2009   •   00:00

Criza continuă să apese greu şi pe piaţa IT&C. În trimestrul al III-lea, sectorul IT a înregistrat o scădere de 58,1% comparativ cu acelaşi trimestru din 2008, ajungând la 86 de milioane de euro.



Produsele care au avut cel mai mult de suferit au fost sistemele desktop şi monitoarele, conform unui raport Gfk Temax România. Continuă să fie afectată şi piaţa de telefoane mobile, care s-a diminuat cu 33,5%, atingând o valoare de 61 milioane de euro. Totuşi, analiza de piaţă a evidenţiat o cerere încurajată de scăderea preţurilor de vânzare şi de noutatea tehnologiei încorporată în noile modele.

Întreaga piaţă IT&C plus electrice şi electrocasnice a totalizat 1 miliard de euro, în primele nouă luni, cu 42,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2008. Vânzările televizoarelor LCD şi cu plasmă au rămas relativ stabile de la o lună la alta, graţie numeroaselor promoţii. În zona foto, vânzările de camere digitale au înregistrat o "performanţă" constantă, atingând aceeaşi valoare două trimestre la rând, respectiv 9 milioane de euro. Totuşi, piaţa foto a fost în trimestrul al III-lea la jumătate faţă de nivelul atins în aceeaşi perioadă din 2008.

Pentru electrocasnicele mari, vânzările au crescut cu 20% faţă de trimestrul anterior, dar au scăzut cu 38,4% faţă de acelaşi trimestru din 2008.

×
Subiecte în articol: IT