x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pirateria software a scăzut cu 2% în România

Pirateria software a scăzut cu 2% în România

de Alexandru Radescu    |    12 Mai 2009   •   00:00

Rata pirateriei software a scăzut în România cu două procente, de la 68% la 66%, în 2008 faţă de 2007 iar pierderile provocate industriei de profil se ridică la suma de 183 milioane de euro, potrivit unui raport BSA (Business Software Alliance).



În ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scăzut 8 procente în România, de la 74% la 66%. România a înregistrat în această perioadă primele condamnări la pedeapsa închisorii cu executare, pentru fapte de distribuire de software pirat.

În Europa Centrală şi de Est, ţările cu cea mai mare rată a pirateriei au fost Georgia (95%), Armenia (92%) şi Moldova (90%). Printre ţările cu cel mai mic grad de piraterie s-au numărat Republica Cehă (38%) şi Ungaria (42%). Rusia a înregistrat cel mai spectaculos progres, o scădere de 19 procente într-un interval de şase ani.

La nivel mondial, rata pirateriei software a crescut de la 38% în 2007, la 41% în 2008, pierderile provocate companiilor producătoare de software fiind de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Internet si piraterie
Conform raportului BSA, răspândirea accesului la Internet va duce la creşterea surselor de piraterie software. În următorii cinci ani, 460 de milioane de persoane din ţările în curs de dezvoltare vor dobândi acces la Internet. Creşterea va fi mai importantă la nivelul consumatorilor casnici şi a micilor afaceri, segmente unde se înregistrează de regulă rate mai ridicate de piraterie decât în sectoarele de afaceri şi instituţii publice.

×
Subiecte în articol: IT software