x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Plasmele

Plasmele

de Alexandru Trelea    |    21 Dec 2006   •   00:00
Plasmele
TEST HARDWARE > PLASME
Consuma mult, contrastul le scade in timp, dar nimic nu le depaseste la calitatea imaginilor

Televiziunea digitala a intrat de ceva vreme si la noi pe piata, insa televizoarele obisnuite cu tub nu pot reda la maximum calitatea imaginilor transmise in acest mod.
Pentru a te bucura de trasmisiile digitale trebuie sa ai un ecran cu plasma.

De ce o plasma?

Ecranele cu plasma ofera o rezolutie mai buna decat aparatele tv conventionale. Din acest motiv sunt ideale pentru a beneficia de imaginile la rezolutie mare transmise digital sau de filmele stocate pe format DVD.

In domeniul tehnologiei cu plasma, inovatiile sunt introduse cu pasi rapizi si astfel cele mai bune ecrane din ziua de azi pot reda miliarde de culori. Astfel, imaginea este extrem de clara si de apropiata de realitate, trecerile de la o nuanta la alta fiind foarte fine. Din punct de vedere al acuratetii culorilor, nu au rival.

O alta diferenta ce distinge calitatea oferita de plasme fata de cea oferita de televizoarele obisnuite este reprezentata de luminozitate. Pe cand unele aparate cu tub au probleme la luminarea zonelor din coltul imaginii, plasmele ofera aceeasi luminozitate tuturor pixelilor, astfel ca imaginea este la fel de luminoasa pe tot ecranul.

Plasmele beneficiaza de un ecran perfect plat. Spre deosebire de ecranele CRT ce distorsioneaza imaginea in margini, in cazul redarii pe plasma aceasta este perfecta in orice colt.

Un alt motiv pentru care aparatele cu plasma sunt preferate este design-ul foarte "economic" din punct de vedere al spatiului ocupat. Ecranele au o adancime de cativa centimetri si pot fi asezate atat pe un support, cat si agatate de perete sau chiar de tavan. Spre deosebire de monitoarele de calculator sau aparatele tv clasice, au un format al imaginii de 16:9 - acelasi cu cel din cinematografe. Totusi, transmisiile tv analogice se realizeaza in formatul 4:3. De asemenea, daca doresti sa conectezi computerul la o plasma, imaginea va fi transmisa tot in format 4:3. Evident, poti schimba rezolutia pentru widescreen (ecran lat).

Oricum, nu e o problema pentru plasme, deoarece pot scala imaginea astfel incat sa fie incadrata pe ecranul lor. Pentru a realiza acest lucru, se folosesc algoritmi de scalare a semnalelor video pentru a se potrivi cu formatul de 16:9.

Un alt avantaj: nu sunt susceptibile la interferente magnetice. Poate vi s-a intamplat atunci cand folositi anumite aparate in proximitatea televizoarelor clasice ca acestea sa distorsioneze imaginea. Acest lucru se intampla datorita undelor magnetice emise de respectivul aparat. Plasmele, fiind imune la asemenea interferente, nu vor avea nici o problema in a reda imaginea la aceeasi calitate.

GAZ
Pentru a genera imagini, plasmele folosesc curentul electric pentru a stimula reactii ale unor gaze nobile (argon, neon, xenon etc.) care produc lumina rosie, albastra sau galbena. Din cauza reactiilor chimice, cantitatea de gaz scade, fapt care duce la scaderea luminozitatii. Gazul nu poate fi inlocuit. Din aceasta cauza, viata ecranului se opreste undeva la 60.000 de ore.
BURN-IN
Daca afisati cateva ore o imagine statica pe o plasma, exista riscul ca aceasta sa ramana "arsa" in ecran. Ca si cum fantoma imaginii ar ramane intiparita pe display. Problema dispare daca afisati pentru cateva ore un ecran gri. Dupa cateva zeci de ore de afisare a aceleiasi imagini, daunele pot fi ireversibile (burn-in). Modelele mai noi incorporeaza tehnologie de protectie impotriva acestui fenomen.
CONSUM
In comparatie cu un display LCD, o plasma consuma de aproximativ doua ori mai multa energie electrica. Asta pentru ca LCD-urile folosesc tuburi fluorescente pentru a ilumina tot ecranul, in timp ce televizoarele cu plasma folosesc electricitatea pentru a lumina fiecare pixel al ecranului.

Ecranele cu plasma mai noi ofera un unghi de vizibilitate ce poate ajunge chiar la 170°. Acest lucru, combinat cu ecranul perfect plat, ofera o vizibilitate foarte buna din aproape orice unghi al incaperii.

Cum aleg o plasma?

DIMENSIUNE. Desi ai fi tentat sa alegi plasma cea mai mare pe care ti-o poti permite, acest lucru nu este indicat. Trebuie sa te gandesti unde anume va fi amplasat ecranul - daca spatiul de care dispui este suficient de mare. De asemenea, trebuie sa iei in calcul distanta de la care vor fi vizionate imaginile de pe plasma.
Pentru un ecran cu diagonala de 80-95 cm, distanta minima recomandata pentru vizionare este de 2-3 metri, pentru circa 100 cm in diagonala se recomanda minimum 4 metri, iar pentru aparatele ce depasesc in dimensiuni diagonala de 130 cm se recomanda o distanta de cel putin 5 metri.

CONECTIVITATE. Inainte de a achizitiona o plasma, gandeste-te la ce anume vrei sa o conectezi. Pentru a conecta aparate video, ai nevoie de o mufa Video Out si pentru a conecta aparate DVD cu scanare progresiva ai nevoie de o iesire Video Composite. In cazul in care doresti sa conectezi computerul la plasma, ai nevoie ori de o mufa RGB pentru cele analogice, ori o mufa DVI pentru semnalele digitale. Aceasta din urma este folosita si pentru transmisiile tv in format digital.

REZOLUTIE. Din acest punct de vedere, plasmele intra in doua categorii: HDTV (High Definition TV - echivalentul unei rezolutii de 1280x720 progressive sau 1920x1080 interlaced) si EDTV (Enhanced Definition TV - echivalentul unei rezolutii 480x 852). Dat fiind ca filmele de inalta definitie (Blu-Ray si HD) vin cu pasi mari, va recomandam plasmele HD, daca nu aveti de gand sa le schimbati in cativa ani.

CONTRAST. Contrastul reprezinta raportul de luminozitate dintre culorile cele mai deschise si cele mai inchise ce pot fi redate. Cu cat acesta este mai mare, cu atat calitatea imaginii este mai buna. De obicei, contrastul unei plasme se reduce la jumatate dupa 60.000 de ore de functionare.

Philips 42PF3321
Pret: 6.499,9 RON (FLanco) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1236x679x103 mm Greutate: 39,2 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: 2xHDMI, RCA, Video Composite, 2xSCART Rezolutie: 852x480p Contrast: 3000:1 HDTV: Nu Alte facilitati: Twin page teletext
Acest model are trei moduri picture-in-picture pentru a-ti permite sa vizionezi in mod simultan mai multe canale tv, in cazul in care esti nehotarat. Primul mod este cel clasic, in care un alt post tv este introdus in coltul imaginii, al doilea mod imparte ecranul in jumatate, cate o parte pentru fiecare post, iar cel de-al treilea prezinta toate posturile tv pe ecran, captand si afisand cate un frame pentru fiecare in parte. Un minus pentru aceasta plasma este reprezentat de lipsa conectorilor VGA si DVI, deci nu ai cum sa il conectezi la computer decat prin intermediul unui cablu aditional. Totusi, cine ar vrea sa afiseze imaginile din calculator la o plasma ce ofera o rezolutie de doar 852x480?

Philips 42PF3320
Pret: 5.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1215x660x90 mm Greutate: 42 Kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: RCA, Video Composite, 2xSCART, VGA, S-Video Rezolutie: 852x480p Contrast: 3000:1 HDTV: Nu Alte facilitati: Crystal Clear, Smart Picture
Asemenea fratelui sau, modelul 42PF3321, acest aparat nu reprezinta o investitie pe termen lung. Daca planuiti sa achizitionati un player Blu-Ray in viitor sau vreti sa vizionati programele transmise in format HD, nu va recomand acest aparat, deoarece nu are HDTV. Insa, spre deosebire de 42PF3321, aceasta plasma are o modalitate de conectare la calculator, dar noi tot nu intelegem de ce!
O functie ce mi s-a parut draguta este cea de Twin page Teletext, ce permite afisarea simultana a doua pagini de teletext, una langa cealalta. Iar daca nu aveti un sistem home cinema, puteti activa optiunea Virtual Dolby Surround, ce simuleaza prin alternarea frecventelor efectul de sunet 3D ce iti creeaza senzatia ca mai ai inca doua boxe in spatele tau.

Philips 42PF9631D
Pret: 11.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1135x798x114 mm Greutate: 44 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: RCA, S-Video, USB, 2xHDMI, 2xSCART Rezolutie: 1024x768p Contrast: 10000:1 HDTV: Da Alte facilitati: Ambilight, Pixel Plus 3 HD
In caz ca nu ati vazut inca reclama, modelul 42PF9631 are incorporata functia de ambilight. Pentru aceasta plasma, ambilight vine in varianta stereo, ceea ce inseamna ca sunt doua lumini fluorescente dispuse de-o parte si de alta a ecranului, spre deosebire de variantele surround, unde exista astfel de lumini si in partile superioare si inferioare ale ecranului. Activand aceasta functie puteti opta pentru doua moduri de functionare: o lumina de intensitate constanta sau o lumina ce urmareste actiunea, modificandu-si intensitatea. Aceasta functie este utila deoarece reduce oboseala ochilor. Un port USB este incorporat pentru conectarea stick-urilor de memorie si astfel puteti viziona poze sau reda muzica in format MP3.

LG 42PC1R
Pret: 5.999 RON (Mediagalaxy) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1129x695x98 mm Greutate: 30 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: RCA, S-Video, VGA, 2xHDMI, 2xSCART Rezolutie: 1024x768 Contrast: 10000:1 HDTV: Da Alte facilitati: 2006 XD Engine, Clear filter
Cu o calitate a imaginii foarte buna si o multime de setari ce se pot aplica, aceasta plasma ofera un raport performante/pret extrem de bun. Ce mi s-a parut interesant este faptul ca poate memora doua setari, pentru utilizator1 si utilizator2, ceea ce este foarte util pentru a programa, spre exemplu, setari pentru vizionarea pe timp de zi si pentru vizionarea pe timp de noapte. Daca esti fan al jocurilor si detii un Playstation sau un XBox, aceasta plasma este foarte buna pentru tine, datorita rezolutiei sale ce este potrivita pentru astfel de aplicatii. Singurul lucru pe care i-l pot reprosa acestui aparat este faptul ca nu are o legatura DVI pentru o conexiune digitala la calculator, ci numai de una analogica.

Samsung PS-42S5S
Pret: 7.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1059x739x94 mm Greutate: 42,4 kg Unghi de vizibilitate: 175° Conectivitate: HDMI, Video Composite, RCA, VGA, 2xSCART, S-Video Rezolutie: 852x480 Contrast: 10000:1 HDTV: Da Alte facilitati: Ecran antiblur
Modelul PS-42S5S este unul din gama medie, cu o calitate buna a imaginii si acuratete a formelor redate. Desi poate interpreta imaginile transmise prin HDTV, el nu le poate reda cu High Definition. Acest lucru se intampla datorita rezolutiei insuficiente pentru High Definition, pentru care rezolutia minima necesara este cea de 1024x768. Un plus castigat de aceasta plasma este reprezentat de unghiul foarte mare de vizibilitate - 175°. Astfel, imaginea redata poate fi vazuta clar din aproape orice loc al camerei in care este amplasat aparatul.
In cazul care nu ai un DVD player, poti conecta plasma la computer prin intermediul mufei VGA si astfel sa te bucuri din plin de experienta vizionarii filmelor tale pe un ecran mult mai mare fata de cel al PC-ului.

LG 42PC1RR
Pret: 6.999,9 RON (Flamingo) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1129x695x98.5 mm Greutate: 30 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: HDMI, 2xSCART, S-Video, Video Composite, VGA, RCA Rezolutie: 852x480 Contrast: 10000:1 HDTV: Da Alte facilitati: XD Engine
Acest model m-a impresionat prin calitatea imaginilor redate si multitudinea de functii pe care le are integrate. O facilitate deosebita o reprezinta integrarea de catre producatori a unui hard disk de 80G. Pe acesta poti inregistra emisiunile si filmele preferate timp de 20 de ore la o calitate mare si pana la 30 ore la o calitate standard. Aceste inregistrari pot fi preluate de la tv, dar si din surse externe prin intermediul mufelor Video Composite sau S-Video.
O functie interesanta este cea de instant replay ce iti permite sa redai ultimele secunde din ceea ce ai vizionat. Astfel, daca ai ratat o faza importanta dintr-o partida de fotbal si nu beneficiezi de reluare, tot ce trebuie sa faci pentru a revedea momentul este sa apesi un simplu buton.

Samsung 42E7H
Pret: 8.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107cm Dimensiuni: 1059.5x718x99.5 mm Greutate: 35 kg Unghi de vizibilitate: 175° Conectivitate: HDMI, 2xSCART, S-Video, Video Composite, VGA, RCA Rezolutie: 1024x768 Contrast: 10000:1 HDTV: Da Alte facilitati: Filter Bright
Modelul are un meniu foarte primitor, prin care este extrem de usor sa navighezi si sa modifici setarile pentru a le acomoda gusturilor tale. Functia Picture in Picture are un singur mod de functionare, si anume afisarea imaginii secundare ca un chenar mai mic in interiorul imaginii principale, insa pozitia acestui chenar poate fi ajustata. O functie interesanta este cea de Digital NR, ce este utila atunci cand semnalul receptionat este slab, ajutand la reducerea influentelor statice ce distorsioneaza imaginea. Pentru o imagine imbunatatita, puteti activa functia DNIe (Digital Natural Image engine), ce ofera reducere a semnalelor de zgomot si un contrast imbunatatit. Pentru a vedea diferenta cu si fara aceasta functie, aveti la dispozitie un demo.

Pioneer PDP-436RXE
Pret: 9.999,9 RON (Mediagalaxy) Dimensiune ecran: 109cm Dimensiuni: 1076x696x116 mm Greutate: 31,2 kg Unghi de vizibilitate: 175° Conectivitate: HDMI, 3xSCART, S-Video, Video Composite, RCA Rezolutie: 1024x768 Contrast: 3000:1 HDTV: Da Alte facilitati: i-CLEAR Drive, PureCinema, Dynamic HD Converter
O plasma cu un ecran mare si o rezolutie pe masura, PDP-436RXE este HD ready, ceea ce inseamna ca poate reda semnalele transmise prin intermediul HDTV. Si proiectantii de la Pioneer s-au grabit sa raspunda inovatiilor introduse de alte firme si astfel au creat tehnologia PureBlack Crystal Clear. Aceasta separa extrem de bine nuantele de negru, ceea ce o diferentiaza de multe alte produse ce au probleme la acest capitol. Prin intermediul acestei tehnologii, lumina din fiecare pixel este dozata exact in proportiile corespunzatoare, orice luminozitate in exces fiind blocata. In ansamblu, modelul PDP-436RXE este un produs cu un pret potrivit pentru calitatea pe care o ofera la vizionare.

Panasonic TH-37PA60
Pret: 4.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 94cm Dimensiuni: 968x641x97 mm Greutate: 25 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: HDMI, 3xSCART, VGA, S-Video, Video Composite, RCA Rezolutie: 852x480 Contrast: 10000:1 HDTV: Nu Alte facilitati: 3D comb Filter, 3D Color Management
Cea mai mica plasma din testul nostru, Panasonic TH-37PA60 are o diagonala de 94 cm si o rezolutie de 852x480. Pentru optiunile pe care le ofera, modurile de conectare si tipurile de semnale pe care le poate reda, pretul mi se pare cam mare, in aceeasi suma putand sa gasesti produse cu o calitate sporita.
Avantajul acestui produs este ca in pachetul cu care soseste este inclus un suport. Astfel, daca nu te-ai hotarat inca unde vrei sa montezi aceasta plasma, ai posibilitatea sa testezi mai multe locatii si sa te hotarasti pentru cea ideala. De asemenea, folosind acest suport nu trebuie sa gauresti peretii si ai posibilitatea sa il muti dintr-o locatie in alta. Un alt plus pentru acest produs este raportul de contrast de 10000:1

Ivory 42LV6SLV
Pret: 5 499 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107cm Dimensiuni: 1280x660x90 mm Greutate: 45 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: 2xSCART, VGA, S-Video, Video Composite, RCA, DVI Rezolutie: 852x480 Contrast: 5000:1 HDTV: Da Alte facilitati: -
Singurul produs din testul nostru asamblat in Romania. Pentru pretul propus de producator, pot spune ca aceasta plasma este buna. Comparand insa cu alte produse, se observa diferente destul de mari. Una dintre acestea este ca nu dispune de iesire HDMI. Deci, pe termen lung, cand formatul HD se va impune pe piata, 42RB6SLV nu reprezinta o investitie buna.
Din cate stim si am putut observa noi, nu au fost integrate nici un fel de filtre pentru imbunatatirea imaginii, spre deosebire de produsele importate care se intrec in a aduce diferite inovatii in acest domeniu.
O bila alba este castigata de acest produs datorita posibilitatii de conectare la computer sau la Play Station prin intermediul mufelor DVI si VGA.

Philips 42PF5331
Pret: 6.499,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1236x679x103 mm Greutate: 39,2 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: 2xHDMI, 2xSCART, S-Video, Video Composite, RCA Rezolutie: 1024x1080 Contrast: 3000:1 HDTV: Da Alte facilitati: Digital Crystal Clear
Imgini extrem de clare si culori foarte bine definite - asta veti obtine de la acest produs ce a reusit sa ma impresioneze. Cu atat de multe plusuri, raportul calitate/pret este extrem de bun. Pachetul Digital Crystal Clear aduna inovatiile introduse de Philips pentru a ajusta si optimiza calitatea imginilor, gasind contrastul si nivelul de culoare optime.
Filtrul 3D comb este utilizat pentru a separa in domeniul 3D semnalele pentru luminozitate si culoare, eliminand astfel distorsiunile produse de suprapunerea culorilor si a luminozitatii. Rezultatul folosirii acestui filtru este o imagine foarte clara, fara distorsiuni si cu margini bine definite.
Singurul sau defect il reprezinta lipsa unei modalitati de conectare directa a PC-ului.

LG 42PC3R
Pret: 7.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107 cm Dimensiuni: 1129x695x99 mm Greutate: 30 Kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: 2xHDMI, 2xSCART, S-Video, VGA, Video Composite, RCA Rezolutie: 1024x768 Contrast: 10000:1 HDTV: Da Alte facilitati: XD Engine
Per ansamblu, este un produs extrem de bun. Singurul sau dezavantaj este faptul ca nu se poate conecta direct la PC, astfel ca cei care doresc sa instaleze un Media Center vor fi putin dezamagiti. Totusi, pentru rezolvarea acestei probleme, exista cabluri speciale ce se pot achizitiona care sa faca legatura intre PC si ecranul cu plasma. Asemenea celor de la Philips, si proiectantii de la LG au dezvoltat un filtru 3D comb pentru imbunatatirea inginilor. Acesta separa, folosind tehnologia digitala, semnalele de luminozitate si culoare, rezultatul fiind imagini mult mai clar definite si culori ce se delimiteaza clar una de cealalta. Filtrul Film confera naturalete imaginilor si extinde unghiul de vizionare la 180°.

Philips 42PF9966
Pret: 12.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 107cm Dimensiuni: 1105x777x100 mm Greutate: 43,3 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: HDMI, 2xSCART, S-Video, Video Composite, RCA Rezolutie: 1024x768 Contrast: 3000:1 HDTV: Da Alte facilitati: Pixel Plus, Ambilight, Digital Natural Motion
Desi un produs destul de scump pentru piata de la noi, Philips 42PF9966 vrea sa demonstreze ca isi merita banii. Astfel, producatorii i-au incorporat o multime de functii pentru imbunatatirea calitatii imaginilor si a sunetelor. Functia Digital Natural Motion este o inventie Philips pentru a reduce efectele de sacadare prezente in imaginile in miscare. Astfel, miscarile devin mult mai fluide, iar optiunea poate fi folosita atat pentru vizionarea filmelor, cat si a transmisiunilor in direct. Si acest model a fost dotat cu ambilight, luminile ambientale emanate in jurul plasmei ce pot urmari actiunea de pe ecran. Aceasta optiune nu este considerata de toti utilizatorii ca fiind utila, insa sunt si foarte multi ce considera ca aceste efecte sporesc placerea vizionarii.

LG 71PY10
Pret: 169.999,9 RON (Flanco) Dimensiune ecran: 180 cm Dimensiuni: 1750x982x98 mm Greutate: 114,6 kg Unghi de vizibilitate: 160° Conectivitate: HDMI, 2xSCART, S-Video, 2xVideo Composite, 2xRCA, VGA, DVI Rezolutie: 1920x1080 Contrast: 1200:1 HDTV: Da Alte facilitati: XD Engine
Primul lucru care te frapeaza la aceasta plasma este dimensiunea impresionanta: o diagonala de 180 cm! Imaginea este de-a dreptul uriasa si iti trebuie ceva timp sa te acomodezi. Functiile incorporate sunt numeroase, ca si modalitatile de conectare, practic acestui model nu ii lipseste nici un fel de conector. Filtrele numeroase inglobate de LG confera imaginilor o claritate foarte buna. Pentru asemenea dimensiune, este pacat ca dealerii nu s-au gandit sa ofere la pachet si o vila cu un living de dimensiuni adecvate acomodarii acestei plasme, intrucat instalarea ei intr-un simplu apartament de bloc nu poate fi realizata. Concluzia la care ajungi inevitabil este ca LG 71PY10 este numai pentru cei bogati si/sau celebri.

Cum am facut testul

In testarea acestor aparate cu plasma, vederea noastra a fost pusa la grea incercare, deoarece ochiul uman nu poate distinge toate nuantele atat de fine ale imaginilor, nuante obtinute prin multiplele setari de care dispun modelele. Multi producatori au introdus o varietate mare de filtre, inovatii proprii, cum le numesc ei, pentru a imbunatati imaginea la maximum si pentru a reduce interferentele din cadrul semnalelor. Spre exemplu, LG a creat filtrul 3D comb pentru separarea digitala a luminozitatii si culorilor, aceeasi denumire fiind purtata si de filtrul propus de Philips ce separa aceleasi semnale in domeniul 3D.

Pentru fiecare plasma in parte am incercat sa gasim combinatia ideala a setarilor pentru a obtine imaginea cea mai buna din punct de vedere calitativ. Acest lucru nu a fost usor in cazul unor modele, deoarece variabilele ce pot fi ajustate sunt foarte numeroase.

Datorita faptului ca plasmele au un ecran perfect plat, unghiul de vizibilitate al acestuia este mult mai mare fata de televizoarele CRT. Astfel, ne-am pozitionat la diverse unghiuri fata de aparat si am constatat ca unele produse prezinta o vizibilitate de aproape 180°. Acest lucru se datoreaza tot filtrelor de imagine foarte performante.

Modurile de conectare nu au fost omise, in testul nostru conectand la plasme DVD playere si boxe. Privind catre viitor, am vizionat si imagini in format HD si astfel am putut observa cu adevarat de ce se impunea aparitia ecranelor cu plasma: imagini incredibil de clare cu margini extrem de bine definite si o paleta impresionanta de culori.
×