x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Plutesc, muncesc si isi risca antenele

Plutesc, muncesc si isi risca antenele

18 Sep 2004   •   00:00

Are un gram, seamana cu un paianjen si merge pe apa. Are 63 de kilograme, se plimba singur cu liftul si cara documente dintr-un birou in altul. Il cheama R2D2, dezgroapa mine antitanc in Irak. Acum stiti despre cine e vorba?

CRISTIAN IONITA, ALEXANDRU RADESCU

O echipa de cercetatori americani au creat in laboratoarele de la Massauchusetts Institute of Technology un robot minuscul, capabil sa mearga pe apa. Pentru a reusi sa "convinga" paianjenul de metal sa nu se scufunde, inginerii au studiat in prealabil o specie de insecte care reusesc sa merga pe suprafata apei.

INTREBUINTARI. Deocamdata, este vorba de un prototip. "Daca ii atasezi un anumit senzor, robotul-paianjen ar putea sa monitorizeze calitatea apei din rezervoare; daca il echipezi cu o camera video, s-ar putea transforma intr-un adevarat spion sau chiar explorator", a declarat seful echipei de cercetare, profesorul Metin Sitti, citat de wired.com. Minuscula masinarie este facuta din fibre de carbon, are opt picioare lungi de cinci centimetri, facute din otel si invelite intr-un plastic special. Cu totul, paianjenul plutitor cantareste aproape un gram, iar materialele folosite la construirea lui costa in jur de 10 dolari.

"Acest robotel nu are creier, senzori sau baterie. Miscarea sa este asigurata de trei placute metalice prin care circula curent electric. Fluxul electric pune in miscare insecta-robot, fiind vorba de o deplasare la suprafata apei si nu de plutire. In sase luni vom prezenta o forma evoluata a acestui tip de robot", a mai spus profesorul Sitti.

Crearea acestui tip de robot reprezinta o mandrie pentru profesorii americani si pentru ca de-abia anul trecut cativa cercetatori de MIT au dezlegat "taina" deplasarii pe suprafata apei a unei specii de insecte. Astfel, insecta isi impinge piciorusele pe apa destul de tare ca sa creeze niste "adancituri" care actioneaza ca un val. Acesta va actiona asupra insectei ca o trambulina, impingand-o si realizand astfel deplasarea.

ROBOTUL-SECRETARA. Laboratoarele Fujitsu au prezentat recent un robotel capabil sa transporte diferite obiecte printr-o cladire de birori sau sa ghideze o persoana. Robotul-secretara are 1,3 metri inaltime, cantareste 63 de kilograme si va fi scos la vanzare cu 18.000 de dolari. Este capabil sa se urce intr-un lift si sa apese singur pe butonul care-l va duce la destinatie. "Simtul orientarii" ii este dat de cele opt camere video plasate pe cap ce creeaza o harta tridimensionala a zonei in care se afla.

"LA BATAIE". Robotul "de sacrificiu" al armatei americane a fost botezat R2D2, exact ca fratele sau mai mic din Razboiul Stelelor. In prezent, executa misiuni de lupa in Irak pentru a le scapa pielea soldatilor.

Sa nu va inchipuiti ca trage cu tunul in insurgenti. Misiunea lui este sa depisteze si sa anihileze minele antitanc de pe sosele.

×
Subiecte în articol: IT