x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Poşta Română, ultimul strigăt al privatizării

Poşta Română, ultimul strigăt al privatizării

de Alexandru Radescu    |    27 Mai 2013   •   18:14
Poşta Română, ultimul strigăt al privatizării
Sursa foto: Karina Knapek

La reinstalarea în funcţia de ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica înscria situaţia dramatic-financiară de la Poşta Române în capul listei de priorităţi, demarând un plan pentru “salvarea de la faliment” a instituţiei. A trecut un an de la acel “moment 0” şi nici vorbă de moment aniversar, fiind anunţată însă o conferinţă de presă pentru ziua de azi. ANAF-ul a identificat datorii noi, pentru ultima decadă, la nivelul de aproximativ 25 de milioane euro. În aceste condiţii, potenţialii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei Române au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, data limită a noului termen fiind de...28 mai. Iniţial, termenul fusese stabilit pentru 11 aprilie, dar acum nivelul datoriilor fiscale se apropie de nivelul de 60 milioane euro.
“Controlul încheiat pe 16 mai 2013 este singurul control de fond finalizat de ANAF la Poşta Română pentru perioada de gestiune 2003 - ianuarie 2013. În 2010, la cererea companiei Poşta Română, inspecţia fiscală iniţiată în 2007 de către ANAF a fost suspendată, dupa ce fusese deja oprită de mai multe ori, atât la cererea companiei cât şi a ANAF", a declarat săptămâna trecută ministrul Nica.
Conform caietului de sarcini, investitorii interesaţi să cumpere 51% din acţiunile CNPR trebuie să dovedescă că deţin resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.  La privatizare pot participa doar companii, individual sau în consorţiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.
"Astfel, vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate şi/sau neserioase într-un proces de privatizare, şi/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câştigătoare într-un proces de privatizare, şi/sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare", potrivit   deciziilor luate de Ministerul Comunicaţiilor.
Pe 13 mai, 1.500 de angajaţi ai CNPR au declaşat o grevă spontană  fiind nemulţumiţi de salariile mici şi temându-se că vor fi daţi afară, 30 de oficii poştale din Bucureşti având atunci activitatea întreruptă, fiind adusă în discuţie şi decizia conducerii companiei de a reduce normelor a peste 10.000 de salariaţi: trecerea de la program de 8 ore la unul de 6 sau 4 ore, salariile urmând să reflecte aceste ore de muncă.
În 2011, cifra de afaceri a Poştei Române a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.  Compania avea la sfârşitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

×
Subiecte în articol: privatizare posta romana