x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pozele din carti ne vor sari in ochi

Pozele din carti ne vor sari in ochi

27 Mai 2004   •   00:00

Cercetatori din Noua Zeelanda au realizat un dispozitiv high-tech care transforma in imagini tridimensionale toate imaginile pe care le vedem intr-o carte. Benzile desenate vor fi cu adevarat "animate".

ALEXANDRU RADESCU

Cati dintre noi nu au inchis ochii in timpul ceasurilor de lectura ale copilariei pentru a vizualiza imaginile si intamplarile eroilor preferati? Cati dintre noi nu ne-am chinuit sa ne imaginam miscari "reale" ale personajelor sumar schitate in vreo revista? Dincolo de raspunsul la aceste intrebari retorice, se afla in prezent un adjuvant tehnologic. Este vorba de o pereche de ochelari "magici". Sau, mai bine zis, ochelari "supertehnicizati" care permit vizualizarea 3D a imaginilor la care se uita un cititor. Si nu este vorba doar de imagini din cartile cu pentru copii. Manualele de anatomie, de exemplu, sunt mai interesante in clipa in care sunt "citite" cu acesti ochelari.

Lentile cu camera

Acest sistem a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori neo-zeelandezi de la Laboratoarele Human Interface Technology (HIT Lab). Dispozitivul este format dintr-o pereche de lentile de care este lipita o camera de filmat, in miniatura, care urmareste imaginile fixate cu privirea. Totul este "atasat" la un computer dotat cu un software care prelucreaza imaginile digitale pe care le va "afisa" pe o pereche de lentile din interiorul ochelarilor. Printre primele cartulii care au fost vizualizate prin acest sistem se numara cele ale scriitorului si ilustratorului Gavin Bishop din Noua Zeelanda.

Circulatia 3D

Acest proiect nu a fost conceput doar pentru cartile cu imagini pentru copii. In Laboratoarele HIT a fost conceput si un soft pentru un manual de anatomie. Imaginati-va ca doriti sa cititi despre circulatia sangelui. In clipa in care v-ati pus acest dispozitiv, traseul sangelui va apare in fata ochilor, in maniera tridimensionala. In acelasi timp, puteti sa controlati imaginile, sa reveniti ori de cate ori doriti asupra unor amanunte.

Dupa cum spun creatorii acestui dispozitiv high-tech, poti sa ai impresia ca esti un corp microscopic care se plimba prin interiorul complexului organism uman.

"Magic Book" iese in lume

Sistemul revolutionar care reuseste sa combine cititul unei carti cu imaginile generate de computer se numeste "Magic Book" - in traducere: Cartea magica. Cu cateva zile in urma, "minunea" a fost aratata locuitorilor din Noua Zeelanda, fiind expusa in cateva locatii publice. Pana acum, sistemul a fost disponibil pentru privilegiatii care vizitau anumite sectiuni ale unor muzee neozeelandeze. Cum succesul la public a fost enorm, "masinaria" a fost solicitata si de alte cateva muzee, prima destinatie de export fiind Muzeul de Stiinta al Australiei. Dupa cum declara recent dr. Mark Billinghurst (coordonatorul echipei de cercetatori care a inventat Cartea magica) "incet-incet, tehnologia Magic-Book iese in lume".
×
Subiecte în articol: IT