Pricewaterhousecoopers Audit este consultantul ales de Ministerul Comunicatiilor pentru a evalua fuziunea (cu operatorul Cosmote - n.red.) si listarea la bursa a Romtelecom. Consultantul a fost ales in urma unei licitatii la care au mai participat KPMG Romania, Deloitte-Bostina si Asociatii- Reff & Asociatii. Contractul are o valoare estimata de 200.000 de euro, fara TVA, si o durata de sase luni, cu finalizare nu mai tarziu de 30 mai 2012, costurile fiind suportate de Romtelecom.
Pricewaterhousecoopers nu este insa singurul consultant implicat in procesul de listare a Romtelecom, unde statul roman mai detine 46% din actiuni. Conform caietului de licitatie, compania trebuie sa “furnizeze MCSI servicii de expertiza juridica, economica si tehnica in procesul de evaluare a optiunilor actionarilor Romtelecom privind listarea operatorului telecom'.
Romtelecom a mai selectat casa de avocatura Stoica&Asociatii pentru a furniza consultanta in ceea ce priveste optiunile actionarilor . De asemenea, mai sunt implicati Bostina&Asociatii, asistenta juridica pentru Ministerul condus de Valerian Vreme, precum si banca de invetitii Morgan Stanley pentru evaluarea optiunilor actionarilor operatorului.
OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% din capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni in schimbul a 675 milioane de dolari.
Cosmote Romania este controlat de Romtelecom – 30% din actiuni si Cosmote Group – 70% din titluri. Anterior, Romtelecom detinea integral fostul Cosmorom. In mai 2005, Romtelecom a incheiat un acord privind transferul unui pachet de 70% din actiunile Cosmorom catre Cosmote Group, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 120 milioane de euro.
Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret. Cu acea ocazie, ministrul a anuntat ca statul roman doreste sa obtina un miliard de euro pe actiunile Romtelecom.