x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget PROFIL - Silicon Valley din Galati

PROFIL - Silicon Valley din Galati

19 Mar 2004   •   00:00

Parcul de soft de la Galati primea in luna octombrie a anului 2002 de la Ministerul Educatiei si Cercetarii primul titlu de parc stiintific si tehnologic din Romania.

Din aceasta saptamana, orasul Galati va deveni un centru de referinta in domeniu. Parcul de Tehnologie a Informatiei din acest oras gazduieste, in acest moment, 20 de firme locale si sapte firme multinationale. Printre firmele care se instaleaza in parcul de soft, pana la sfarsitul acestei saptamani, se numara multinationalele ORACLE, HP, UTI, SIVECO, IBM, TOTAL SOFT, SOFTWIN.

Initiativa

Parcul de soft a fost constituit la initiativa consortiului format din Consiliul Judetului Galati, Consiliul Local Galati, Universitatea "Dunarea de Jos" Galati si S.C. Navrom - Centru de Afaceri S.A. Galati. "Succesul unui parc de software depinde intr-o mare masura de implicarea autoritatilor locale in proiect, aceasta fiind concluzia comuna a diferitelor modele de parcuri tehnologice din intreaga lume, pe care le-am studiat pana acum", a declarat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. El spune ca interesul manifestat de marile firme este vital pentru derularea activitatii in cele mai bune conditii si are o contributie decisiva la reusita unei astfel de initiative.

Dotari moderne

Cladirea este complet renovata si beneficiaza de conexiuni la retelele de utilitati publice, precum si de cablare structurata pentru transmisie voce-date. Investitia a fost finantata din surse locale si guvernamentale, valoarea proiectului ridicandu-se la peste 40 de miliarde de lei, din care numai Ministerul Administratiei si Internelor a contribuit cu 10 miliarde de lei.

Cladirea ofera, intr-o prima etapa, 64 de birouri, o sala de conferinte, o sala multimedia, o sala pentru intalniri si spatii destinate consultantei si cercetarii. Parcul gazduieste o sala pentru instruire de 70 mp, 51 de sali pentru birouri de 21 mp, 9 sali pentru birouri de 42 mp si 4 sali pentru birouri de 15 mp. n perspectiva, o data cu finalizarea lucrarilor la cel de-al doilea corp al cladirii, capacitatea Parcului de Tehnologie a Informatiei de la Galati va fi de o suta de firme, primul de acest gen din tara.

Servicii incluse

Birourile sunt situate intr-o cladire complet renovata si dotata cu cablare structurata pentru transmisie voce-date, router, file server firewall, file server Internet, centrala telefonica performanta. Activitatile Parcului vor fi promovate prin intermediul site-ului web si a buletinului periodic de prezentare a activitatii in parc. Pe perioada targurilor si simpozioanelor de specialitate vor fi tiparite si difuzate materiale de promovare, in mass-media si publicatii de specialitate. Administratia parcului ofera si servicii de receptie-secretariat, de administrare a centralei telefonice, sali de conferinte si intalniri de afaceri, simpozioane, cursuri, prezentari, consultanta, servicii de paza si curatenie, precum si conexiunea la retelele de utilitati publice.

Societatile care isi deschid puncte de lucru in cadrul parcului de software au la dispozitie computere cu acces la internet, imprimanta, copiator cu scaner incorporat, reviste si carti de specialitate si personal calificat. De asemenea, infrastructura parcului ofera numeroase facilitati de comunicare: server pentru Intranet / Internet, centrala telefonica, centru de copiere documente. Salile de conferinte sunt dotate cu videoproiector, sistem sonorizare, ecran proiectie si calculator portabil.

Asistenta

Administratorul parcului va oferi producatorilor de software asistenta in derularea proiectelor cu finantare nerambursabila, suportul necesar contactarii partenerilor externi si incheierii de contracte cu acestia, informatii utile derularii importurilor si exporturilor de tehnologie avansata, sesiuni de training cu tematica adecvata administrarii afacerilor in conditiile socio-economice actuale. Societatile care sunt cuprinse in parcul de soft vor fi sprijinite sa colaboreze cu mediul universitar. In parcul de soft sunt deschise deocamdata 3 centre de excelenta, administrate de Universitatea Dunarea de Jos in colaborare cu Oracle, HP, Sun si Microsoft. Studentii din facultatile de profil vor fi implicati in proiectele de dezvoltare derulate de companiile din parc si se vor realiza contracte de cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

Noi locuri de munca

Initiatorii proiectului isi propun sa creeze noi locuri de munca in domeniul tehnologiilor avansate, sa atraga fonduri private in invatamant si cercetare, sa stimuleze potentialul inovativ si tehnico-stiintific al personalului academic, universitar, al cercetatorilor si al studentilor. Presedintele Consiliului Judetului Galati, Dan Lilion Gogoncea, unul dintre sustinatorii acestui proiect spune ca "aparitia Parcului de Soft va facilita transferul catre agentii economici a rezultatelor cercetarii si va stimula firmele sa participe activ la dezvoltarea cercetarii si inovarii prin realizarea unor produse comerciale de inalta tehnicitate. Nu in ultimul rand, aparitia Parcului de Soft va duce la atragerea companiilor straine care vor investi in activitati de transfer tehnologic, ceea ce va conduce la dezvoltarea potentialului stiintific, tehnologic si economic la nivel regional".

×
Subiecte în articol: IT galaţi parcului soft