x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Profitul cyber-infracţionalităţii, 500 milioane dolari

Profitul cyber-infracţionalităţii, 500 milioane dolari

de Alexandru Radescu    |    19 Ian 2012   •   15:14

Chiar daca volumul global de spam (mailuri cu mesaje 'comerciale', nesolicitate) a scazut in ultimul an de la aproximativ 380 de miliarde de mesaje pe zi la aproximativ 124 miliarde, impactul infractionalitatii informatice asupra afacerilor este considerabil. Se estimeaza ca profitul cyberinfractionalitatii obtinut in urma atacurilor traditionale s- a aflat undeva la 500 de milioane de dolari in 2011, in scadere totu[i cu 50% fata de 2010, potrivit raportului Cisco Security. Analizand tarile din care provin volumele de mesaje spam la nivel mondial, la sfar[itul anului trecut India inregistra cel mai mare procent al volumului de mesaje comerciale nesolicitate (13,9%). Vietnam se afla pe locul al doilea cu 8,0%, iar Federatia Rusa ocupa locul trei cu 7,8%. Nivelul de spam in Romania a scazut cu 82% fata de anul 2010 iar procentajul global al mesajelor spam care au originat din Romania a ajuns la 2,5%.

Dar spamul nu este singura grija in lumea securitatii informatice. Compania ruseasca Kaspersky avertizeaza asupra 'hacktivismului', cu actiuni de amploare in 2011, tendinta care se va mentine si anul acesta. Grupuri precum Anonymous, LulzSec sau TeaMp0isoN au fost implicate in actiuni impotriva bancilor, a guvernelor, a companiilor de securitate si a principalilor producatori de software. In mod ironic, unele dintre aceste incidente, cum este cel care a vizat Stratfor, au scos la iveala probleme majore de securitate.

Pentru ca 'scriitorii“ de programe virus sunt la curent cu tot se intampla in societate, o situatie speciala precum protestele nationale din ultimele zile nu a ramas ne-exploatata. Creatorii de malware au lansat un virus care se ascunde in spatele un mesaj legat de 'Demisia lui Basescu“ infectand calculatoarele utilizatorilor curiosi. Mesajul, care pare trimis de Antena 3, anunta demisia presedintelui si promite utilizatorului imagini in premiera cu reactia Elenei Udrea la aflarea vestii. La urmarea linkului inclus insa, utilizatorul va fi rugat sa descarce asa-zisa imagine, un fisier executabil cu extensie dubla .jpg.exe. La deschiderea acestuia, calculatorul victimei va fi infectat cu un backdoor care va permite controlul de la distanta a acestuia.

×