x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Raiduri antipiraterie la societăţi comerciale şi în online

Raiduri antipiraterie la societăţi comerciale şi în online

02 Noi 2010   •   00:00

În anul 2010, au avut loc mai mult de 250 de verificări la societăţi comerciale care utilizau programe pentru calculator fără licenţă şi peste 45 de controale în cazuri de distribuire de software pirat. În momentul acestor verificări, poliţiştii au ridicat peste 21.000 de CD/DVD-uri, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, comisar-şef Dan Bucur, directorul Direcţiei de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.



Recent, o companie din Timişoara, specializată în arhitectură, consultanţă tehnică şi de proiectare, a fost verificată de IPJ Timiş şi s-au găsit pe computerele companiei programe pentru calculator aparţinând membrilor BSA (Business Software Alliance), în valoarea totală de peste 130.000 de euro, pentru care reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta licenţe valabile. După verificare, compania a achiziţionat licenţe pentru programe pentru calculator necesare în desfăşurarea activităţii. Cazul este în curs de investigare.

De asemenea, deciziile de condamnare în alte trei cazuri de distribuire de software preinstalat fără licenţă pe calculatoarele vândute au devenit definitive în 2010. Este cazul SC Damfis Computer SRL, din Timişoara, SC Caldor Systems SRL, din Blaj, şi SC Infosib SRL, din Sibiu.

Tribunalul Galaţi a condamnat, în octombrie 2009, pe administratorul SC Planimetru SRL  la amendă penală în valoare de 10.000 de lei; în plus, compania şi administratorul său au fost obligaţi în mod solidar la plata de despăgubiri în valoare de peste 10.000 de euro către membrii BSA al căror software a fost utilizat fără deţinerea licenţelor corespunzătoare. Curtea de Apel Galaţi a respins apelul inculpatului în martie 2010.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat, în luna iunie 2010, prima condamnare din România într-un "caz de Torrente": www.kartel.ro. Inculpatul a fost condamnat la 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, site-ul a fost închis. În plus, el urmează a plăti despăgubiri către titularii de drepturi încălcate, inclusiv membrii BSA. Condamnarea a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, printr-o decizie penală pronunţată în octombrie 2010.

×
Subiecte în articol: IT