x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Rame digitale pentru nostalgicii hârtiei

Rame digitale pentru nostalgicii hârtiei

de Alexandru Radescu    |    23 Feb 2008   •   00:00
Rame digitale pentru nostalgicii hârtiei

Piaţa românească a ramelor digitale este estimată la câteva zeci de mii de unităţi, dar retailerii spun că în acest an creşterile vor fi explozive.

Piaţa românească a ramelor digitale este estimată la câteva zeci de mii de unităţi, dar retailerii spun că în acest an creşterile vor fi explozive.

 

Vremea fotografiei pe hârtie a apus. Au mai rămas fotografii “de artă”, din când în când expoziţii de­dicate sau cei care vor să aibă în casă un album cu fotografii de la anumite momente speciale: nuntă, botez etc. Dar cum ciclicitatea este parte a vieţii, şi în acest domeniu se petrec reveniri, sub semnul tehnicii. De ceva vreme, tot mai mulţi producători scot pe piaţă modele de rame digitale. Un ecran LCD, me­morie internă (slot de card), USB (sau Wi-Fi), baterie, slide-show, iată pe scurt descrierea unui asemenea dispozitiv. Sony a produs rame foto încă din 1999 (PHD-A55), dar la acel moment piaţa nu era interesată de aşa ceva. În România, un model de ramă di­gi­tală Philips făcea parte din atracţiile de la HiFi Arena, ediţia 2005. Vânzările nu sunt mari, iar ma­joritatea cum­pă­rătorilor le preferă pentru cadouri. “Vârful de vân­zări pentru rame di­gitale îl înregis­trăm în luna decembrie (perioada Crăciunului), Ziua Îndrăgostiţilor, 1-8 Martie”, spune Marius Dinu, product manager eMAG. În luna decembrie a anului trecut, magazinul online eMAG a vândut de 850 de unităţi, dintr-un total de 1.130, pe parcursul întregului an 2007. “O dată cu ieftinirea acestui tip de produse, dar şi cu mărirea portofoliului de branduri pe acest segment, estimăm că pe anul 2008 vom asista la o explozie a vânzărilor de rame digitale şi estimăm că vânzările noastre în acest an vor fi de peste 10.000 de unităţi”, ne-a declarat oficialul eMAG.

O situaţie similară s-a petrecut la Flamingo. Compania a vândut în 2007 aproximativ 1.000 de unităţi, cea mai mare parte fiind raportată în ultimul trimestru, ne-a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International, iar de la începutul anului s-au vândut deja câteva sute. Oficialul estimează această piaţă undeva sub 50.000 de unităţi. 

 

SUCCESE ŞI NOUTĂŢI. Vânzările Philips pe acest segment au înregistrat creşteri de patru ori cantitativ în 2007, spune DacianaTulpan, Customer Marketing Ma­nager CE.Cele mai bine vândute produse au fost cele din gama de 7 inci, dar cresc vânzările pentru modele cu ecran de 10 inci. La eMAG, cea mai bine vândută ramă a fost Toshiba (100 euro), rame de 7 sau 8 inci, cu rezoluţii de peste 800x480 pixeli. Săptămâna vii­toa­re LG va lansa în România mode­lul PF391, cu ecran de 8 inci (800x480 pixeli), memorie internă 256 MB (sloturi de card), durata de viaţă a bateriei este de 1,5 ore, in­ter­faţă USB. De asemenea, Sony va aduce în România noile modele de îndată ce vor fi lansate şi pe pieţele din Europa, adică în luna mai.

 

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT rame