x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Războiul gadgeturilor la apogeu: Google s-a raliat HTC şi Samsung în bătălia cu Apple

Războiul gadgeturilor la apogeu: Google s-a raliat HTC şi Samsung în bătălia cu Apple

08 Sep 2011   •   11:50
Războiul gadgeturilor la apogeu: Google s-a raliat HTC şi Samsung în bătălia cu Apple

Batalia juridica pe piata telefoanelor mobile inteligente (smartphones) se inteteste odata cu ralierea Google la cauza producatorilor de gadget-uri cu sistem de operare Google Android.

Saptamana trecuta, Google a transferat 9 dintre inventiile sale patentate companiei taiwaneze HTC, iar miercuri, HTC le-a utilizat deja, lansand procese impotriva Apple, contraatacand procesele initiate de Apple impotriva HTC, informeaza Financial Times. Intr-unul dintre procese, judecatorii au decis, deja, in defavoarea HTC.

Batalia pentru drepturile de proprietate intelectuala a devenit un element cheie al pietei de smarthone-uri, Apple si Microsoft deschizand ostilitatile prin procese intentate unor producatori precum Samsung si HTC in SUA, UE si Japonia. Samsung are deja serioase probleme pe piata europeana, unde Apple a obtinut doua sentinte judecatoresti care interzic distributia tabletelor Samsung Galaxy in mai multe state membre. Alta sentinta defavorabila Samsung este asteptata, vineri, in Germania.

Criticati pentru lipsa patentelor cu care i-ar fi putut sustine pe producatorii parteneri atacati de Apple si Microsoft, cei de la Google au raspuns, luna trecuta, prin achizitionarea Motorola Mobility pentru uriasa suma de 12,5 miliarde de dolari, miscare ce le-a conferit controlul asupra a mai mult de 17.000 de patente. Afacerea se va finaliza, insa, abia la inceputul anului viitor. Prin urmare, patentele transferate catre HTC nu fac parte din portofoliul Motorola Mobility. Patru patente provin tot de la Motorola, dar au fost achizitionate in 2010, impreuna cu alte doua de la Palm si trei de la Openwave Systems.
Analistii au observat ca unele dintre patentele transferate de Google companiei HTC sunt foarte asemanatoare cu patentele invocate de Apple intr-un proces din Statele Unite, pierdut de taiwanezi, fapt ce echilibreaza, din punct de vedere juridic, balanta luptei dintre gigantul american si 'restul lumii'. Aceeasi analisti estimeaza ca Google va transfera, cat de curand, drepturi de proprietate intelectuala si catre Samsung si alti producatori de telefoane cu sistem Android. Singura necunoscuta (in lipsa precizarilor de la HTC) este daca suportul juridic al Google este gratuit sau contracost.

×