Când vine vorba de politici tarifare (reglementări în roaming, interconectare etc. ), operatorii telecom ies la unison la atac, arătând modul în care acestea le afectează veniturile, aducând în discuţie chiar diminuarea investiţiilor. Declaraţiile "belicoase” pot fi surprinse atât în dialogurile cu comisarii UE, dar şi la nivelul fiecărei pieţe, cu Autorităţile locale de Reglementare. Şi e firesc, pentru că de la Bruxelles se tinde către uniformizare, fără să se omită însă aspectul concurenţial (prin stimularea consumului voce/sms-uri/trafic date).
Un interesant dialog-polemică, pe acest subiect, avut loc ieri între ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, şi presedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, prezenţi la un eveniment organizat de Consiliul Concurenţei (foto)
"Piaţa telecomunicaţiilor din România este una concurenţială, fără nicio îndoială, dar reglementările din acest domeniu trebuie să ţină cont de câştigurile operatorilor, care, dacă vor coborî sub un anumit nivel, vor diminua capacitatea investiţională a acestora în direcţia dezvoltării viitoare a reţelelor, cu impact asupra calităţii serviciilor furnizate şi lansării de noi servicii, cum ar fi cele 4G", a spus ministrul Nica.
El a prezentat ca exemplu situaţia unui operator din Uniunea Europeană care, din cauza tarifelor de interconectare, a înregistrat pierderi de 300 milioane de euro şi, în acest context, fondurile alocate pentru dezvoltarea reţelei 4G au fost reduse.
"Practic, putem asista la încetinirea procesului de dezvoltare a reţelei. Pentru mine este clar: e bine să avem concurenţă, dar când, ca operator, ajungi să dai pe mere ce iei pe pere, atunci situaţia nu este una prea grozavă pentru industria telecom în asamblu ei", a arătat ministrul Comunicaţiilor.
De partea sa, presedintele arbitrului telecom a insistat asupra modului în care fiecare operator poate profita, la rându-i, de pe urma reducerii tarifelor de terminare. De asemea, seful ANCOM a menţionat şi faptul că investiţiile operatorilor au continuat "în ciuda” reglementărilor vizate, ba chiar prin planuri investiţionale pe termen lung, confirmate şi de achiziţa recentelor licenţe GSM/LTE, de pe piaţa locală.
4G şi în 900MHz
În acelaşi context al mediului concurenţial, pe linia noilor licenţe 4G, presedintele ANCOM a spus că toţi operatorii mobili vor putea lansa servicii LTE (Long Term Evolution) până la finele acestui an, după ce instituţia va adopta un proiect de decizie aflat în prezent în dezbatere publică. Astfel, operatorii care deţin licenţe de utilizare benzilor de 900 şi 1.800 MHz vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.
În prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt deţinute de trei operatori - Orange, Vodafone şi Cosmote. De asemenea, RCS&RDS, care a câştigat spectru în banda de 900 MHz în urma licitaţiei organizate de ANCOM în acest an, va putea oferi servicii 4G imediat după începerea perioadei de valabilitate a licenţei obţinute.
Operatorul Orange a promis lansarea serviciilor comerciale 4G până la sfârşitul anului, la nivelul Bucurestiului în prima fază. Operatorul Vodafone şi-a lansat ieri reţeaua naţională 4G, clienţii putând testa în magazinele din 10 oraşe serviciile LTE. Dinsponibilitate comercială a fost anunţată pentru ianuarie 2013, acelaşi lucru fiind anunţat şi de Cosmote.