x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roaming mai ieftin pentru SMS şi date

Roaming mai ieftin pentru SMS şi date

de Cristian Ionescu    |    10 Mar 2009   •   00:00

Parlamentul European a acceptat ieri propunerea executivului comunitar de a reduce de la 1 iulie 2009, tarifele maxime în cazul trimiterii de mesaje text şi descărcării de date în roaming.



Consumatorii europeni nu vor plăti mai mult de 0,11 euro pentru un mesaj-text în regim de roaming în UE (fără TVA). În prezent, tarifele pentru SMS-urile în regim de roaming în UE sunt în medie de 0,28 euro, iar in unele ţări membre acestea depăşesc 0,8 euro. Potrivit executivului comunitar, adoptarea în ITRE a raportului elaborat de Adina Vălean (ALDE/PNL) va deschide calea către garantarea pentru consumatorii europeni a faptului că nu vor plăti mai mult de 0,11 euro pentru un mesaj-text în regim de roaming în UE (fără TVA). În prezent, tarifele pentru SMS-urile în regim de roaming în UE sunt, în medie, de 0,28 euro, însă în unele ţări membre ele depăşesc 0,8 euro. În acelaşi timp, ITRE a votat pentru măsurile de reducere a tarifelor în cazul descărcării de date de pe Internet în regim de roaming. Astfel, tariful maxim inter-operator va fi 0,5 euro pe megabyte de date descărcate de pe Internet în roaming. Propunerea CE era ca tariful maximal să fie de 1 euro pe megabyte de date descărcate de pe Internet în regim de roaming.

De asemenea, ITRE a votat pentru obligativitatea operatorilor de telefonie mobilă de a tarifa la secundă, începând din prima secundă, apelurile telefonice mobile în străinătate. Comisia propusese ca această tarifare la secundă să se facă începând cu a 31-a secundă de la începerea convorbirii.

'Votul de azi din ITRE este o veste foarte bună pentru consumatorii din întreaga Europă. În contextul actualei recesiuni economice, Parlamentul European are dreptate atunci când doreşte să consolideze puterea de cumpărare a consumatorilor europeni începând din această vară, ceea ce îi va încuraja să folosească şi mai mult telefoanele mobile.(...)", a declarat comisarul european pentru societate informaţională şi media, Viviane Reding.

Raportul elaborat de Adina Vălean şi adoptat luni în ITRE va fi supus la vot în plenul PE în sesiunea plenară din 21 - 24 aprilie. Dacă trece de votul în plen şi în cazul în care Consiliul UE este de acord cu conţinutul raportului, noile reguli privind roaming-ul în UE vor intra în vigoare la 1 iulie 2009.

×
Subiecte în articol: IT roaming