x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roaming surpriză la graniţă

Roaming surpriză la graniţă

de Alexandru Radescu    |    12 Aug 2009   •   00:00
Roaming surpriză la graniţă
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

După o serie de plângeri primite din partea utilizatorilor de telefonie mobilă, aflaţi în zone de graniţă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii s-a sesizat şi a demarat o "misiune de monitorizare" la graniţele ţării. Cele constatate la faţa locului au confirmat reclamaţiile primite.



Eşti în interiorul ţării în apropierea graniţei şi eşti tarifat ca şi cum ai fi în roaming. Înainte de a te duce cu scandal peste operator, verifică şi setările de reţea din telefon. ANCOM atrage atenţia celor care au activat serviciul de roaming şi locuiesc sau călătoresc în zonele de graniţă ale ţării că, deşi se află pe teritoriul României, este posibil ca telefonul lor mobil sau dispozitivul de conectare la servicii mobile de date să se conecteze automat la reţele de telefonie mobilă din ţările vecine şi astfel să utilizeze serviciile operatorilor la tarife de roaming.

ÎN AFARA UE
Operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să-şi informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS în cazul în care aceştia intră în roaming. În aceste cazuri, de regulă eşti informat că te afli în roaming şi automat ai trecut în altă zonă tarifară. Dar se întâmplă s-o "păţeşti", pentru că uneori există întârzieri în recepţionarea SMS-ului transmis de operator. Probleme grele în factură apar şi atunci când e vorba de ţări care nu sunt în UE, ştiut fiind faptul că reducerile masive de tarife, pe roaming, s-au făcut la presiunile Comisiei Europene, doar pe zona Uniunii.

De aceea, utilizatorii trebuie să acorde mai multă atenţie reţelei în care este conectat telefonul mobil, mai ales în zonele de graniţă cu Serbia, Republica Moldova şi Ucraina. Se recomandă configurarea din meniul telefonului a opţiunii de selectare manuală a reţelei, pentru ca telefonul să nu mai utilizeze automat reţelele operatorilor din ţările vecine. De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming să se facă numai la cerere.

×
Subiecte în articol: roaming granita telecom