x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robotii invata cum sa se comporte

Robotii invata cum sa se comporte

02 Noi 2004   •   00:00

Cercetatorii britanici s-au apucat sa creeze un cod de conduita sociala pentru roboti. Intentia oamenilor de stiinta este aceea de a-i ajuta pe roboti sa se "integreze" mai usor in lumea oamenilor.

ALEXANDRU RADESCU

Potrivit celebrului scriitor SF Isaac Asimov, exista "Trei Legi ale Roboticii":

Prima Lege a Roboticii: Robotul nu are voie sa pricinuiasca vreun rau unei fiinte umane sau, prin neinterventie, sa permita sa i se faca rau.

A Doua Lege a Roboticii: Robotul trebuie sa se supuna ordinelor date lui de o fiinta umana, dar numai daca acestea nu contrazic Legea 1.

A Treia Lege a Roboticii: Robotul trebuie sa-si protejeze propria existenta, atata timp cat acest lucru nu vine in contradictie cu Legea 1 sau Legea 2. Se pare ca pentru oamenii de stiinta de la Universitatea britanica Hertfordshire robotul este o "creatura" mult mai complexa, a carei implicare in societate se va face pe multiple planuri. "Joaca de-a inteligenta artificiala" a depasit de ceva vreme pagini de literatura, planurile profesorilor facand parte din programul european de cercetare in robotica "Cogniron - The Cognitive Robot Companion" (www.cogniron.org).

DEMONSTRATIE CU PUBLIC. La Muzeul de Stiinta din Londra, publicul are ocazia sa vada cum se comporta un robot in jocul de copii "Pass-the-parcel". Este vorba de un baton de ciocolata, invelit in mai multe straturi de staniol sau hartie. Mai multi copii stau in cerc, pe niste scaune, batonul trece pe la fiecare, cel care desface ultimul strat mananca ciocolata. La "Science Museum" robotul este pus sa interactioneze cu copiii, pentru a se studia "progresul" facut in laboratoarele de robotica.

VIITORUL ESTE PE MAINI BUNE. Proiectele cercetatorilor includ si studii in care este analizata perceptia oamenilor asupra robotilor. Este vorba de numeroase chestionare in care multi oameni au fost intrebati despre felul in care isi reprezinta un robot, despre modul in care ar putea un robot sa invete noi functii, imitand comportamentul uman. Profesorul Kerstin Dautenhahn a explicat pentru BBC online cate ceva despre tainele roboticii: "Fara aceste studii, vom dezvolta roboti care s-ar putea sa nu inteleaga faptul ca oamenii sunt indivizi, ca au preferinte si ca provin din culturi diferite. Noi vrem ca robotii sa ii trateze pe oameni ca pe niste fiinte umane si nu ca pe alti roboti".
PRINTRE NOI
Conform unui studiu ONU, pana in 2007 vor fi 2,5 milioane de "roboti-companioni", fata de un total de 137.000, cat sunt in prezent. Acelasi studiu arata ca peste trei ani vor exista in lume 4 milioane de roboti domestici. In prezent, exista putin peste 600.000 de roboti domestici, doua treimi fiind achizitionati in 2003, se arata in raportul anual al ONU, "World Robotics", realizat impreuna cu Federatia Internationala de Robotica. In majoritatea cazurilor este vorba de robotii aspirator sau cei folositi pentru curatarea piscinelor si spalarea geamurilor.
ASTEPTARE
"Daca te gandesti la robot ca la un "tovaras" pentru fiinta umana, atunci trebuie sa te proiectezi in viitor, cam prin 2025" - Prof. Kerstin Dautenhahn - University of Hertfordshire
×
Subiecte în articol: IT