x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robotii samurai

Robotii samurai

13 Mar 2004   •   00:00

Marile companii asiatice lanseaza roboti pe banda rulanta. Masinariile sunt foarte simpatice: paznici, menajere sau cantareti electronici, iar miza e uriasa - suprematia pe piata hi-tech.

Saptamana aceasta, asiaticii s-au intrecut in roboti. Producatorul de automobile Toyota a lansat primul sau robot umanoid, intr-o incercare de a-i concura pe fruntasii domeniului: Honda si Sony.

Robotelul Toyota, care nu a fost botezat inca, a reusit sa interpreteze la trompeta coloana sonora a filmului de desene animate "Pinocchio" (When you wish upon a star). La incheierea demonstratiei s-a inclinat si a facut cu mana audientei uimite.

O intreaga orchestra

Robotelul cantareste 35 de kilograme si are 120 de centimetri inaltime. Desi pentru un om nu pare extrem de complicat sa cante la trompeta, pentru un robot, aceasta este o performanta de invidiat. Micutul a reusit asta multumita buzelor artificiale mobile si degetelor extrem de precise. Dupa succesul de saptamana aceasta, cei de la Toyota planuiesc sa construiasca o intreaga formatie, care sa dea un concert anul viitor, cu ocazia unui eveniment organizat de companie. Reprezentantii firmei nu au dorit sa spuna cat va costa orchestra.

In Coreea de Sud a fost lansat, tot saptamana aceasta, un robotel care are grija de casa. Nu matura sau spala vase, ci inspecteaza casa si fotografiaza orice i se pare in neregula. Este dotat cu senzori de miscare, caldura, fum si gaze. Daca apare un hot, robotelul cel viteaz ii face o poza si i-o trimite imediat stapanului sau pe mobil. Acelasi lucru se intampla in caz de incendiu sau scurgeri de gaze. Paznicul robotizat costa putin peste 850 de dolari si este produs de o

Jucarii costisitoare

Compania japoneza ZMP a prezentat recent prototipul unui robotel extrem de haios: Nuvo, care ar trebui sa-l concureze pe Aibo, celebrul catel electronic produs de Sony. Nuvo stie sa mearga, sa se ridice in caz ca se impiedica si raspunde la cateva comenzi vocale. Parintii sai se asteapta sa vanda vreo 3.000 de bucati, desi pretul acestuia depaseste 4.600 de dolari SUA. Prin comparatie, catelul Aibo costa 850 de dolari. Pentru banii astia, Nuvo se plimba prin casa condus de o telecomanda si transmite imagini "in direct" catre un videofon produs de operatorul de telefonie japonez NTT DoCoMo.
( CRISTIAN IONITA )

×
Subiecte în articol: IT