x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robotul intră în serviciul public

Robotul intră în serviciul public

de Alexandru Radescu    |    12 Iul 2008   •   00:00
Robotul intră în serviciul public

După ce şi-au cîştigat locuri de muncă în fabrici şi uzine, roboţii sînt pregătiţi şi pentru servicii publice.

După ce şi-au cîştigat locuri de muncă în fabrici şi uzine, roboţii sînt pregătiţi şi pentru servicii publice.

 
Populaţia globului este în continuă creştere, iar numărul celor săraci pare a fi direct proporţional cu acest proces demografic. Iar cînd mai apare cîte o criză financiară, firavele balanţe sociale o cam iau razna. În acest context, noul partener al omului (robotul) este implantat în tot mai multe domenii. Maşinăria cu "gîndire programată" are deja competiţii dedicate, expoziţii mondiale, fonduri uriaşe şi numeroase echipe de cercetători vin cu inovaţii, îmbunătăţiri, noi modele (humanoizi sau nu).

 
GAZDĂ G8. Iată că în această săptămînă, la summit-ul G8 din Japonia, humanoidul ASIMO (produs de Honda) a fost chiar pe post de gazdă. Organizatorii au amenajat la Toyako o imensă casă cu emisii de carbon 0. S-au investit două milioane de dolari pentru acest proiect eco-high-tech. ASIMO i-a întîmpinat pe vizitatori, oferindu-le tradiţionalul ceai japonez. Faimosul roboţel nu a fost singura maşinărie cu care s-au întîlnit participanţii la summit, doar că ASIMO a făcut parte dintre "oficiali".

 
CĂŢĂRĂTORII. De partea cealaltă a oceanului, în SUA,  inginerii de la SRI International (organizaţie de cercetare nonprofit) au prezentat recent un robot capabil să se caţere pe pereţi/clădiri ca un mic tanc cu şenile. Fie că e vorba despre o suprafaţă din cărămidă, sticlă sau lemn,  robotul căţărător este dezvoltat pe baza tehnologiei de electro-adeziune şi foloseşte o cantitate redusă de energie. Dispozitivul poate fi folosit atît în servicii militare, cît şi în cele civile. Potrivit reprezentanţilor SRI International, citaţi de serviciul BBC online, robotul este dezvoltat pentru un proiect prin care se "copiază" mişcarea unor insecte (precum musca). SRI este un institut de cercetare desprins din Stanford University şi care se implică în diverse proiecte pentru clienţi din toată lumea. În prezent şi-au deschis centre şi în Tokyo, Taiwan şi Coreea de Sud.

 
BAR ŞI BIROU. Din Japonia vine şi Asahi, un roboţel care a fost trimis în Anglia să le arate englezilor cum se desfac, modern, sticlele de bere. De asemenea, tot o companie japoneză a a creat un robot de supraveghere care va patrula nopţile prin birourile unei companii japoneze pentru a-i trimite acasă pe angajaţii care au lucrat prea mult. Robotul este în stare să ia singur liftul ?i este antrenat să repereze salariaţii ?i să le ceară acestora să se identifice prin prezentarea legitimaţiei în faţa unui monitor de citire instalat pe "burta" robotului. Serviciile robotului costă 2.300 de euro pe lună, dar acesta se poate dovedi efficient, în condiţiile în care în Japonia salariaţii declară singuri numărul de ore suplimentare efectuate, care sînt plătite de companie.

×
Subiecte în articol: IT