x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Romania intra in topul spam-ului

Romania intra in topul spam-ului

15 Oct 2004   •   00:00

Tara noastra se numara printre cele patru mari surse de mesaje electronice ilegale (spam sau phishing), intr-un top realizat de americani.

CRISTIAN IONITA

Potrivit producatorului american de programe antispam Commtouch Software Ltd., China este cea mai mare exportatoare de mesaje spam din lume. In acelasi timp, Stalele Unite, Marea Britanie si Romania sunt primele la escrocherii de tip phishing si fraude prin posta electronica.

Romanii ocupa locul trei in topul pe luna septembrie al celor care trimit mesaje de tip phishing pentru a pacali clientii site-ului de licitatii electronice eBay. Cei de la Commtouch spun ca 4,24% din mesajele frauduloase provin din Romania. "Scorul" nostru este batut doar de englezi (6,36%) si de americani (76,22%).

EVOLUTIE. Potrivit Commtouch, in luna septembrie, China a gazduit majoritatea site-urile (67%) la care se fac referiri in mesajele spam. In primele sase luni ale anului, primul loc in topul mondial al spam-ului era ocupat de americani, ce erau urmati de coreeni si de chinezi. Cel putin asa reiesea dintr-un clasament realizat de compania producatoare de programe antivirus Sophos. La sfarsitul lunii septembrie, chinezii i-au detronat si pe americani, si pe englezi.

Una dintre explicatii ar fi ca luna trecuta au fost trimise cu 11% mai putine mesaje spam din Statele Unite. Acest lucru s-ar datora actiunilor antispam ale Federal Trade Commision (FTC) si uraganului care a lovit Florida (patria spamului).

STATISTICI. Studiile arata ca mesajele electronice nesolicitate reprezinta jumatate din totalul e-mailurilor primite de o companie. Potrivit Gartner, in medie, fiecare utilizator de e-mail cheltuieste zilnic 50 de minute pentru a verifica, sorta si sterge mailurile nesolicitate. Se estimeaza ca la nivel mondial pierderile cauzate de spam se ridica la 81,2 miliarde USD. Potrivit Softwin, Romania pierde 269,1 milioane USD pe an din cauza spam-ului.
×
Subiecte în articol: IT