x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, pe locul 13 în topul ţărilor europene cu fibră optică

România, pe locul 13 în topul ţărilor europene cu fibră optică

27 Oct 2010   •   00:00

România a intrat în clasamentul statelor europene în care peste 1% dintre conexiunile prin bandă largă se realizează prin fibră optică. Ţara noastră se poziţionează pe locul 13 (din 17), cu aproximativ 120.000 de abonaţi la aceste servicii şi o rată de penetrare de 1,58%, potrivit datelor FTTH Council Europe.

Lituania continuă să conducă clasamentul, în faţa unor pieţe de reţele FTTH mai mature precum Suedia sau Norvegia. De remarcat este faptul că trei dintre dintre primele cinci locuri în top sunt ocupate de noile state membre ale Uniunii Europene: Lituania, Slovenia şi Slovacia.

Bulgaria a înregistrat cel mai rapid progres în clasament, trecând de pe poziţia 16 pe 8 în prima jumătate a anului, rata de penetrare a conexiunilor FTTH majorându-se cu 4%.

Majoritatea abonaţilor FTTH (74%) sunt concentraţi în opt ţări: Suedia, Franţa, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Danemarca şi Slovacia. Dintre acestea, şase au deja un număr de abonaţi ce depăşeşte 200.000, iar Danemarca şi Slovacia se apropie de aceste numere.

Majoritatea conexiunilor prin fibră optică FTTH/B au fost instalate de micii furnizorii locali de internet care au implementat "reţele de bloc sau reţele de cartier".

Un alt proiect care va influenţa poziţia României în clasamentul FTTH este în prezent în derulare în Bucureşti, unde autorităţile locale au demarat, printr-un parteneriat public-privat, un proiect major de dezvoltare a reţelei de fibră optică cu acces deschis locuitorilor.

×
Subiecte în articol: IT