x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, restantă la reglementarea jocurilor video

România, restantă la reglementarea jocurilor video

24 Apr 2008   •   00:00

România, Cipru, Luxemburg şI Slovenia sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu au nici un fel de cadru legislativ care să reglementeze domeniul jocurilor video.



România, Cipru, Luxemburg şI Slovenia sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu au nici un fel de cadru legislativ care să reglementeze domeniul jocurilor video.

În prezent, la nivelul UE există un sistem de rating de vîrstă pentru aceste jocuri, Pan European Games Information (PEGI), adoptat în 2003 şI folosit de 20 de state membre. Prin acest sistem sunt semnalate jocurile violente sau cu un limbaj nepotrivit, permiţînd părinţilor să decidă în cunoştinţă de cauză dacă produsul este potrivit pentru copii lor. Alte trei ţări folosesc fie legi specifice fie se bazează pe legislaţia generală pentru a reglementa acest domeniu. Comisia Europeană a cerut extinderea PEGI în toată Uniunea. Se estimează că sectorul european al jocurilor video va genera venituri de 7,3 miliarde de euro pînă la sfîrşitul acestui an. Tot în estimările europene se precizează faptul că, pînă în 2010, jocurile video accesibile pe internet sau pe telefoanele mobile vor genera 33% din veniturile totale ale pieţei jocurilor video. Pentru această categorie de jocuri există sistemul PEGI Online, lansat în 2007 ca o completare a sistemului iniţial. Beneficiarii sistemului cumpără o licenţă şi pot afişa logo-ul PEGI pe site-ul de jocuri online, dacă acesta îndeplineşte cerinţele codului de siguranţă.

Meglena Kuneva, comisarul european pentru Protecţia Consumatorului, a spus că "toţi consumatorii au nevoie de informaţii clare şi corecte pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză. Dar aici este vorba, în special, de copii - printre cei mai vulnerabili consumatori din societate”.

×
Subiecte în articol: IT