x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România semnează un document care instaurează tirania pe internet

România semnează un document care instaurează tirania pe internet

de Alexandru Radescu    |    26 Ian 2012   •   15:44
România semnează un document care instaurează tirania pe internet

Romania a semnat azi in Japonia documentul international ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute, dar si "pirateria online". ACTA a fost initiat in 2006 de Japonia iar negocierile au fost tinute la secret, Guvernele nu si-au informat sau consultat cetatenii in legatura cu prevederile documentului. Rand pe rand, diverse tari au semnat acest document contoversat, anul trecut primind si sustinerea SUA, Canada, Coreea de Sud.

Ca si in cazul proiectelor SOPA si PIPA din SUA (care au provocat recent prima greva pe internet, cu sustinatori precum Wikipedia, Google sau DEXonline.ro), ACTA se transforma intr-o uriasa forma de cenzura online, de presiuni si controale la adresa internautilor, din partea unei companii sau organizatii, fara mandat judecatoresc.

Nu se cunosc toate prevederile acestui document (forma finala, ratificata), diferite detalii fiind publicate totusi pe anumite site-uri sau au iesit la iveala cu ocazia unor conferinte . (http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement).

Astfel, anumite clauze din documentul ACTA stipuleaza obligarea furnizorilor de servicii de internet sa ofere informatii despre "suspectii" de incalcare a copyright-ului fara un mandat judecatoresc, facilitand astfel industriei muzicale/cinema etc intentarea de procese si suspendarea site-urilor. De asemenea, sustinatorii drepturilor omului si specialisti in politici online/digitale arata faptul ca ACTA poate duce si la controale pe aeroporturi asupra laptopurilor si telefoanelor mobile dupa "fisiere si documente care ar incalca drepturi de autor".

Potrivit AP, documentul ACTA a fost semnat azi de tari precum Polonia, Finlanda, Romania, Franta, Irlanda, Italia, Portugalia sau Grecia.

Vezi si: Wikipedia s-a inchis, in cea mai mare 'greva" online

×