x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Romanii sunt vanati pe Internet

Romanii sunt vanati pe Internet

22 Mai 2004   •   00:00

Industria muzicala, impreuna cu producatorii de software si filme, a declansat o campanie mondiala impotriva celor care le descarca ilegal produsele de pe Internet. Ei bine, incep sa apara primele „victime" in Romania.

CRISTIAN IONITA

Reteaua Universitatilor Romanesti - RoEduNet a fost suspendata in caminele de la Universitatea din Iasi dupa ce Columbia Pictures a prins 42 de studenti romani care ii distribuiau ilegal filmele. Iar acesta este doar varful aisbergului. Florin Fagaraseanu, seful antipirateriei video in Romania, ne-a declarat ca institutia pe care o reprezinta are in lucru cateva zeci de cazuri de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, care au adus un prejudiciu de 130.000-150.000 de dolari americani.

PRIMA ABATERE. Revenind la Iasi, caminele sudentesti ale Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" au fost deconectate de la Internet la sfarsitul lunii aprilie. Atunci, conducerea institutiei de invatamant a fost avertizata pentru a doua oara de Motion Pictures Asociates (reprezentantii celor mai mari sapte case de film americane) ca utilizatorii retelei sale descarca ilegal filme.

Americanii trimisesera primul avertisment in luna martie 2004. Atunci, conducerea Universitatii a luat masura suspendarii accesului la Internet in campus pentru o saptamana. Pe 13 martie s-a decis monitorizarea permanenta a accesarilor de adrese Internet de pe calculatoarele institutiei. Nu mai putin de 42 de studenti au fost cercetati pentru incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

SUSPENDARE. Unul dintre cei 42, Daniel Mihut, student in anul al III-lea la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, a fost prins ca a descarcat de pe Internet un film al casei de productii Columbia Pictures, care nu aparuse inca pe piata.

Cu aceeasi „mata in sac" a fost prins si Michiu Codrin Gabriel, coleg cu Mihut. Cei doi au fost dati afara din camin si li s-a interzis accesul la reteaua de computere a universitatii iesene. In plus, Mihut s-a ales si cu un dosar de cercetare penala, dar nu s-a stabilit inca daca va trebui sa plateasca si despagubiri pentru incalcarea Legii drepturilor de autor.

SOLUTIA FINALA. La scurta vreme dupa ce au fost dati afara cei doi studenti, accesul la Internet in camine a fost restabilit.

Numai ca a sosit un al doilea avertisment din partea americanilor, iar accesul la Internet a fost taiat pentru o perioada nedeterminata. Reprezentantii universitatii au spus ca studentii vor avea legatura la Internet atunci cand se va gasi o solutie pentru restrictionarea acceesului la site-urile ilegale.

Cruciada europeana

Federatia Internationala a Producatorilor de Fonograme (IFPI - reprezentantii industriei muzicale) anunta la inceputul lui 2004 ca-i va da in judecata pe toti cei care „au sarit calul" in privinta descarcarii ilegale de muzica de pe Internet. Primul val de procese a trecut prin Germania, Italia, Danemarca si Canada. IFPI a trimis in ultimul an nu mai putin de 21 de milioane de mesaje de avertizare catre cei care foloseau programe neautorizate pentru a face schimb de fisiere.

Ai nostri, ca brazii

Desi valul antipiraterie a ajuns si in Romania, majoritatea celor care se ocupa de mai mult timp cu descarcarea ilegala de muzica sunt impasibili in fata arestarilor care au loc, aproape zilnic, in alte zari. In centrul Bucurestiului, la Universitate, cei care vand la taraba CD-uri cu filme, muzica si jocuri isi continua afacerile nestingheriti. De unde or fi provenit cele 60.000 de CD-uri distruse pe 29 aprilie de Oficiul Roman al Drepturilor de Autor la intersectia Bulevardului Unirii cu Nerva Traian?
×
Subiecte în articol: IT internet