x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Românii, ultimii la .eu

Românii, ultimii la .eu

de Mihai Manole    |    09 Apr 2008   •   00:00
Românii, ultimii la .eu

WEBSITE-uri ● Domeniul .eu a împlinit doi ani
Cu puţin peste 15.000 de înregistrări de domenii .eu, românii sunt cei mai dezinteresaţi europeni de utilizarea unui website din această categorie.


WEBSITE-uri ● Domeniul .eu a împlinit doi ani
Cu puţin peste 15.000 de înregistrări de domenii .eu, românii sunt cei mai dezinteresaţi europeni de utilizarea unui website din această categorie.


După doi ani de existenţă a domeniului .eu s-au creat aproape 2,8 milioane de pagini web cu această extensie, acesta devenind astfel al patrulea Domeniu de Nivel Înalt (Top Level Domain) ca popularitate în Europa şi pe locul nouă la nivel global. Autoritatea care gestionează acest domeniu este EURid (European Registry of Internet Domain Names). EURid este cea care acordă licenţele pentru firmele care vor să vîndă domenii .eu, aşa-numiţii registrar-i, existînd în prezent peste 1.000 astfel de firme acreditate. În România sunt nouă registrar-i, dar vînzarea domeniilor .eu este practicată de mai multe firme care au încheiat parteneriate cu registrar-i români sau din străinătate.


LA NOI. Romarg, unul dintre registrar-ii autorizaţi din România, a înregistrat aproximativ 1.900 de domenii anul trecut şi circa 790 de la începutul lui 2008. Potrivit informaţiilor EURid, în ţara noastră au fost pînă în prezent înregistrate aproximativ 15.144 de domenii .eu. La sfîrşitul anului trecut ţara noastră avea cel mai scăzut număr de astfel de înregistrări raportate la populaţie, cu doar 0,64 domenii la mia de locuitori, lider la acest capitol fiind Cipru, cu peste 114 domenii. Cele mai multe domenii .eu erau înregistrate în Germania (861.202), Marea Britanie (380.059) şi Olanda (363.994).


Cele mai interesate de înregistrarea domeniilor .eu par a fi societăţile care au ca obiect de activitate turismul, consilierea financiară şi afacerile imobiliare, potrivit reprezentanţilor hostdomain.ro, firmă care lucrează în parteneriat cu un registrar din Grecia. Aceştia consideră că numărul persoanelor fizice şi juridice româneşti care folosesc nume de domenii .eu este mai mare decît cel raportat de EURid, pentru că foarte multe înregistrări s-au făcut înainte de aderarea României la UE, pe numele unor acţionari ai diferitelor firme, acţionari care aveau cetăţenie a ţărilor UE. Radu Tofan, CEO Romarg, consideră că vînzarea de domenii web poate fi o afacere de succes doar în măsura în care este combinată cu servicii conexe, cum ar fi găzduirea web sau publicitatea online.


Proceduri

Un domeniu .eu poate fi înregistrat pentru o perioadă fixă de un an. Această înregistrare poate fi prelungită anual, în cazul în care acest lucru nu se întîmplă domeniul fiind băgat în stare de carantină de către EURid, el fiind astfel indisponibil. Carantina durează 40 de zile, perioadă în care deţinătorul domeniului îl poate reactiva dacă achită o suprataxă, altfel domeniul redevine disponibil. Peste 80% din domeniile înregistrate în primul an al .eu au fost reînnoite anul trecut. La sfîrşitul anului trecut, existau nouă domenii care foloseau maximul de caractere în denumire, de 63, unul folosind primele 63 de zecimale ale lui PI, iar altul avînd un nume german care înseamnă, cu aproximaţie, "de ce este numele ăsta blestemat de domeniu atît de lung, scurt e şi el cool".


×
Subiecte în articol: IT domenii